Slenderette, ekofrö

Eko

Information

Ger gröna brytbönor av bästa kvalitet. Djupt gröna, släta, raka, köttiga. Baljorna, som hålls väl ovan mark på en stadig planta, är medeltidiga i skörd och lättskördade. Slenderette ger 15-17 cm långa baljor och har vita frön. En portion innehåller ca. 60 frön.


 

Artikelnummer:8050
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:53
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3 - 5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35 - 50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1g innehåller 2 - 4 frön. En portion innehåller ca. 60 frön och sår mellan 6 och 9 meter. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm. åtgår 7-13 kg.