Provider, ekofrö

Eko

Information

Tidig och tålig brytböna med medelgröna, runda och köttiga baljor, som blir 12-15 cm långa. Plantan har ett kompakt växtsätt och ger en bra, lättplockad skörd även under mindre idealiskt bönväder. Provider har visat en stor anpassningförmåga till de flesta jordar och är resistent mot mosaikvirus, gråmögel, bönrost och tolerant mot bönfläcksjuka. Mörkt violett frö. En portion innehåller ca. 50 frön.

Nya EU-restriktioner försvårar vår import av Provider. De tvingar på nya, dyra tester efter Xanthomonia bakterier, vilket gör det nästan omöjligt för oss att köpa hem nya fröer. Testerna finns inte för alla sorter och priset skulle mångdubblas.
Vi vill inte mista Provider. Kanske kan den odlas till frö här i EU?


 

Artikelnummer:8015
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3 - 5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35 - 50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1g innehåller 2-4 frön. En portion innehåller ca. 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400-600g och till 1000 kvm. åtgår 7-13 kg.