Provider, ekofrö

Phaseolus vulgaris

Tidig och tålig brytböna med medelgröna, runda och köttiga baljor, som blir 12-15 cm långa. Plantan har ett kompakt växtsätt och ger en bra, lättplockad skörd även under mindre idealiskt bönväder. Provider har visat en stor anpassningförmåga till de flesta jordar och är resistent mot mosaikvirus, gråmögel, bönrost och tolerant mot bönfläcksjuka. Mörkt violett frö. En portion innehåller ca. 50 frön.
SÅDD: Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3 - 5 cm djupt.
AVSTÅND: Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35 - 50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.
SKÖRD: Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.
FRÖ: 1g innehåller 2 - 4 frön. En portion sår mellan 3 och 10 meter beroende på fröstorlek. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm. åtgår 7-13 kg.
Nya EU-restriktioner försvårar vår import av Provider. De tvingar på nya, dyra tester efter Xanthomonia bakterier, vilket gör det nästan omöjligt för oss att köpa hem nya fröer. Testerna finns inte för alla sorter och priset skulle mångdubblas.
Vi vill inte mista Provider. Kanske kan den odlas till frö här i EU?

Enhet Pris Antal
Portion35kr
100g125kr
500g355kr

« Tillbaka
Artikelnummer:8015

Latinskt namn:Phaseolus vulgaris

Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae

Ekologiskt:Ja

Utvecklingstid, dagar:50

Årighet:Ettårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej