Speedy, ekofrö

Phaseolus vulgaris

Den snabbaste brytböna vi hittat. Färdig några dagar före de andra. Baljan är medelgrön, rund och ca. 13-15 cm lång och har en smak bland de bästa. Plantan är ganska kompakt och står stadigt. Speedy ger ingen jätteskörd, utan dess främsta fördel är snabbheten och den fina kvalitén. Har vita frön. En portion innehåller ca. 50 frön.

SÅDD: Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3 - 5 cm djupt.

AVSTÅND: Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35 - 50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

SKÖRD: Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

FRÖ: 1g innehåller 2 - 4 frön. En portion innehåller ca. 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm. åtgår 7-13 kg.

Brytböna. Läs mer om hur man kan odla den.

Enhet Pris Antal
Portion35kr
100g125kr
500g315kr

« Tillbaka
Artikelnummer:8010

Latinskt namn:Phaseolus vulgaris

Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae

Ekologiskt:Ja

Utvecklingstid, dagar:47

Årighet:Ettårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej