Speedy, ekofrö

Eko

Information

Den snabbaste brytböna vi hittat. Färdig några dagar före de andra. Baljan är medelgrön, rund och cirka 1315 cm lång och har en smak bland de bästa. Plantan är ganska kompakt och står stadigt. Speedy ger ingen jätteskörd, utan dess främsta fördel är snabbheten och den fina kvalitén. Har vita frön. En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:8010
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:47
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inte bönr för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12° C, helst 16° C för obetade frön. Så bönorna 35 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 1015 cm och mellan raderna 3550 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1g innehåller 24 frön. En portion innehåller ca 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400600g och till 1000 kvm åtgår 713 kg.