Toma Verde, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Grön mexikansk tomatillo. Plantan kan övervintras inomhus. En portion innehåller ca. 100 frön.


 

Artikelnummer:7630
Vetenskapligt namn:Physalis ixocarpa
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ett-flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–april
Sådjup:1 cm
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:120 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Behöver korsbefruktas. Krävs två plantor.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för friland. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomatillo bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Tomatillo behöver korsbefruktas och det krävs därför minst två plantor i närheten av varandra för att det ska bildas frukt! 

Avstånd

Tomatillo vill ha ett inbördes avstånd på 35-55 cm. Plantorna behöver inte tjuvas, men beskäras kraftigt och bindas upp.

Skörd

Skörda frukterna när de fyller sina skal eller när skalen spricker. Om där finns mycket frukt kvar på plantan när frosten närmar sig går det att ta upp hela plantorna och hänga dem upp och ner, på en sval och torr plats. 
Frukterna förvaras annars i sina skal antingen i rumstemperatur eller i kyl i några veckor.

Frö

1 g innehåller ungefär 600 frön.