Cupani, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Cupani är den första kända namnsorten av luktärt och har fått sitt namn efter en Siciliansk munk, Franciscus Cupani. En raritet från Italien med den underbaraste doften av alla luktärter. Tycker vi. Blommorna, som är violetta, ibland med ljusa ränder, är mindre än hos förädlade varianter. Men det gör inget. Mängden och vällukten uppväger lätt storleken. Blommar länge. Den påminner mycket om den variant vi kallat Vild luktärt i många år. Tyvärr kan vi nte i nuläget erbjuda den vilda luktärten.

Ärtfamiljen. Ettårig. Ursprung södra Italien. Väldoftande slingerväxt som helst växer i en näringsrik, sandblandad jord i soligt läge. Dock inte oftare än vart 6:e år på grund av bl.a. vissnesjukan. Den får inte torka ut. Behöver stöd. Höjd ca. 150 cm.


 

Artikelnummer:624
Vetenskapligt namn:Lathyrus odoratus
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april / Direktsådd: maj
Sådjup:2 cm
Grotid:10-15 dagar
Plantavstånd:10 cm
Radavstånd:25 cm
Planthöjd:150 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:12 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så på växtplatsen i maj, ca 2 cm djupt, eller inomhus i april för extra tidig blomning. Tål lite frost.

Avstånd

Plantavstånd ca. 10 cm.

Skörd

-

Frö

1g är 12 frön.
En portion innehåller ca. 25 frön.