Frakt från 15 kr

Noriko, ekofrö

Eko

Information

Är en modern och snabb vit kålrabbi för sådd såväl tidigt under glas, som senare på friland. Den höga stammen håller den mycket ljust gröna, något plattrunda knölen ren ovan jord. Köttet är vitt, sprött, sött och av bästa kvalitet. Noriko, som kan bli relativt stor i landet utan att bilda trådar i köttet eller spricka upp, tål flera frostnätter på hösten. Men måste få tina upp helt innan skörd. En portion innehåller ca. 100 frön.


 

Artikelnummer:5615
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. gongylodes
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars-juli / Direktsådd: maj–juni
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:10-20 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:25-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Maj–september 
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

På friland kan man så, ca. 1 cm djupt, i omgångar från det att jorden blivit uppvärmd till början av juli. Låt inte jorden torkar ut.

För tidig skörd:
Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Mellan plantorna 10-20 cm och mellan raderna 35-50 cm.

Skörd

Skörda kålrabbin när den är 5-8 cm i diameter, inte större. Det bildas lätt oätliga trådar innanför skalet om den får bli för stor. Den har en "finare" smak än kålroten, men förvaras och används på samma sätt. Hållbarheten är dock något sämre. Även de mindre bladen hos kålrabbin är goda och kan ätas råa eller tillagade.

Frö

1g innehåller 200-300 frön. I en portion är det tillräckligt för att så mellan 5 och 10 meter på friland. Till 100 sträckmeter behövs 10-15g.
En portion innehåller ca. 100 frön.