Groninger, ekofrö

Eko

Information

Ger en stor mängd djupgröna, kompakta, mycket goda huvuden. De är något större än genomsnittet och mycket enhetliga i storlek. Plantan är kraftig och stadig, 60-80 cm hög. Groninger, som är mycket köldtålig, ger en fin skörd från oktober till december, både av brysselkålar och ett delikat toppskott. En portion innehåller ca. 75 frön.


 

Artikelnummer:5235
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. gemmifera
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:135
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:45-60 cm
Radavstånd:70 cm
Planthöjd:60-80 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:September–december
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.

Avstånd

Håll 45-60 cm mellan plantorna och upp till 70 cm mellan raderna. Stora avstånd ger kraftigare plantor, större huvuden och tidigare skörd.

Skörd

Brysselkålen är härdig och smaken blir bättre efter några ordentliga frostnätter. Den kan stå ute hela vintern. Även i norra Sverige, där snön skyddar mot alltför sträng kyla.
Vill man skörda alla rosor samtidigt, toppar man plantan när de nedersta rosorna är 1,5 cm i diameter. Utvecklingen blir då jämnare och tidigare, men vinterhärdigheten sämre utan skyddet av toppen. Topparna är, lätt kokta, en verklig delikatess.

Frö

1g är 200-300 frön. 8g ger ca. 1000 plantor.
En portion innehåller ca. 75 frön.