Frakt från 18 kr

Runåbergs Saladini, ekofrö

Eko

Information

Runåbergs saladini är vår egen utvalda blandning av sallatssorter, för att få variation utan att behöva köpa flera påsar. Vi har gjort en blandning av både tidiga plocksallater och senare huvuden i färger från klart ljusgrönt över mörkgrönt till rött, med ett stänk av endive, vintersallat och Shungiku. Så fröna glest och börja plocka blad och plantor tidigt för att slutligen ge dem som är kvar ett avstånd på 15-20 cm. En portion innehåller ca. 400 frön.


 

Artikelnummer:4600
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5-8 dagar
Plantavstånd:15-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:700-1100 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra/skörda småblad och plantor i god tid. Sallatssorter som knyter huvuden behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Plocka blad och plantor tidigt för att slutligen ge dem som är kvar ett avstånd på 15-20 cm.

Frö

1 g innehåller 700-1100 frön. En normal-portion sår 5-10 meter på friland eller ger 100-250 plantor för utplantering. För 100 sträckmeter behövs ca. 5g vid direktsådd. 20g ger plantor till 1000 m2. 50-100g behövs för att direktså 1000 m2.
En portion innehåller ca. 400 frön.