Buttercrunch, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Kompakt, mörkt grön huvudsallat med utmärkt smak. Ytterbladen är blanka, buckliga och omsluter ett mindre gult huvud, som är ovanligt krispigt och fast för att vara huvudsallat. Buttercrunch tål värme och blommar sent. Utmärkt också för odling av s.k. baby-leaf. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:4320
Latinskt namn:Lactuca sativa var. capitata
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:förkult: mars-maj/direkt: maj-aug
Sådjup:0.5 cm
Plantavstånd:25-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Grotid:5-8 dar
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:sol-halvskugga
Skörd/blomning:juni-oktober
Frö/g:700-1100 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Huvudsallat behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

1 g innehåller 700-1100 frön. En normal-portion sår 5-10 meter på friland eller ger 100-250 plantor för utplantering. För 100 sträckmeter behövs ca. 5g vid direktsådd. 20g ger plantor till 1000 m2. 50-100g behövs för att direktså 1000 m2.
En portion innehåller ca. 300 frön.