Frakt från 18 kr

Maravilla de Verano, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Bataviasallat från Spanien. Den vill inte gå i blom trots att sommaren är ljus, torr och varm. När många andra sallater har gått i stock och blommar för fullt, väntar fortfarande Maravilla på sin tur. Huvudena står där med sina glänsande, tjocka, buckliga och krispiga blad. De är väl knutna och har en otrolig hållbarhet på friland. Färgen på bladen är grön till ljusgrön med vinröda kanter och döljer ett krämvitt inre. Maravilla de Verano är inte fullvuxen och skördefärdig med de tidigaste sorterna. Men det kompenseras mer än väl av den långa skörden av utsökt batavia. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:4150
Vetenskapligt namn:Lactuca sativa var. capitata
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5-8 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:700-1100 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Bataviasallat behöver ett plantavstånd på 20-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

1 g innehåller 700-1100 frön. En normal-portion sår 5-10 meter på friland eller ger 100-250 plantor för utplantering. För 100 sträckmeter behövs ca. 5g vid direktsådd. 20g ger plantor till 1000 m2. 50-100g behövs för att direktså 1000 m2.
En portion innehåller ca. 300 frön.