Pancalieri, ekofrö

Eko

Information

Italiensk frisée med krusiga och starkt flikiga blad. Det stora, löst samlade huvudet är mörkgrönt med ett självblekande, krämvitt inre. Pancalieri, som funnits som namnsort sedan 1885, är frisk och tålig och står skördefärdig länge. Den kan sås under hela säsongen och tål flera minusgrader på hösten. Frisée är ett vackert och gott inslag i en sallad. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:4075
Vetenskapligt namn:Cichorium endiva var. crispum
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:500 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så 1 cm djupt när jorden blivit uppvärmd (minst 10°C). I kall jord ökar stocklöpningsrisken. Cikorian kan också förkultiveras och planteras ut när frostrisken är över.

Avstånd

Gallra till 20-30 cm mellan plantorna och ha 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Sallatscikoria som odlas för bladens och huvudets skull och kan skördas till sent på hösten.
Medan rot- eller drivcikorian ger en kraftig pålrot för drivning under vintern. Den kan också torkas, rostas och malas till ett kaffesurrogat, som är mycket vanligt på kontinenten.
Rötter för drivning skördas sent. Blasta av någon cm. över rothalsen, putsa och korta till 15-20 cm. Låt dem torka något innan de förvaras som morötter. Vid drivning ställer man dem tätt i en djup låda eller hink med jord, fuktig sågspån eller torv. Är utrymmet absolut mörkt behöver man inta täcka. Men bäst resultat får man om rötterna täcks med ett 20 cm tjockt lager av torr sågspån eller torv.
Förvara lådan i mörker vid en temperatur på 15-20 °C. Efter 4-6 veckor skördas gulvita, spröda huvuden. Utsätts de för ljus blir de gröna och beska.

Frö

1 g är ca. 500 frön. En portion sår minst 5 meter. Till 100 sträckmeter behövs 7-10g.
En portion innehåller ca. 300 frön.