Frakt från 15 kr

Di Bruxelles Witloof, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Kallas även Brussels Witloof och den som i mataffären går under namnet Endive. Välkänd cikoria för drivning under vintern (Se under Cikoriaskörd). Den ger också massor av något mörkgröna, sågtandade blad som påminner om maskrosens i smaken. Brussels Witloof har alltsedan mitten av 1800-talet odlats för drivning av vintersallat i mörker och torkad och mald som kaffesurrogat. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:4040
Vetenskapligt namn:Cichorium intybus var. sativum
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj / Direktsådd: juni–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:20 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:500 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så 1 cm djupt när jorden blivit uppvärmd (minst 10°C). I kall jord ökar stocklöpningsrisken. Cikorian kan också förkultiveras och planteras ut när frostrisken är över.

Avstånd

Gallra till 20-30 cm mellan plantorna och ha 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Sallatscikoria som odlas för bladens och huvudets skull och kan skördas till sent på hösten.
Medan rot- eller drivcikorian ger en kraftig pålrot för drivning under vintern. Den kan också torkas, rostas och malas till ett kaffesurrogat, som är mycket vanligt på kontinenten.
Rötter för drivning skördas sent. Blasta av någon cm. över rothalsen, putsa och korta till 15-20 cm. Låt dem torka något innan de förvaras som morötter. Vid drivning ställer man dem tätt i en djup låda eller hink med jord, fuktig sågspån eller torv. Är utrymmet absolut mörkt behöver man inta täcka. Men bäst resultat får man om rötterna täcks med ett 20 cm tjockt lager av torr sågspån eller torv.
Förvara lådan i mörker vid en temperatur på 15-20 °C. Efter 4-6 veckor skördas gulvita, spröda huvuden. Utsätts de för ljus blir de gröna och beska.

Frö

1 g är ca. 500 frön. En portion sår minst 5 meter. Till 100 sträckmeter behövs 7-10g.
En portion innehåller ca. 300 frön.