Stevia, Sötflockel

     Stevia rebaudiana
Heter Sötflockel på svenska och är verkligen söt. Det är ämnet Steviosid, som är 300 gånger sötare än vanligt socker som gör Stevian till ett uppskattat sötningsmedel över nästan hela världen. Det används i t.ex. godis, läsk, yoghurt, juice, bakverk och i åtskilliga hälsopreparat. I Japan, där Aspartam är förbjudet, är Steviosid-sötning mycket vanlig. I EU är nu Stevia, efter många turer med den mäktiga Aspartamindustrin, godkänt som tillsats i livsmedel.
Stevia kommer ursprungligen från Sydamerika och måste förkultiveras och planteras ut när jorden blivit uppvärmd här hos oss. Gillar inte temperaturer under 10°C. Plantan blir kring 50 cm hög och ger massor av söta sågtandade blad som kan användas färska, torkade, pulveriserade eller koncentrerad i flytande eller fast form. Den kan övervintra som krukväxt inomhus och ge sticklingar till våren.
Steviosid är rena hälsoämnet. Det höjer inte blodsockerhalten, utan tvärtom stabiliserar den. Det innehåller inga kalorier och skapar inget beroende och dessutom motverkar det plack och tandröta.
En halv tesked pulveriserade Steviablad motsvarar 2 dl vitt socker. Det finns recept på internet.

SÅDD: Så mycket ytligt inomhus i mars-april och låt inte sådden torka ut. Tryck bara fröerna mot den fuktiga jordytan och lägg plastfilm el. liknande med några lufthål i över krukan. Fröna behöver ljus för att gro. Men placera inte krukan i ett soligt fönster. Det blir snabbt alldeles för varmt när solen tittar fram. Fröna gror på 5-10 dagar. Rötterna vill ha gott om plats, så plantera om vid behov. Toppa plantan om du vill ha en buskigare växt. Plantera ut när frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd på 30 cm. avstånd.

FRÖ: 1 g innehåller ca. 2700 frön.
Stevia, Sötflockel, ekofrö

Stevia, Sötflockel, ekofrö