Nyzeeländsk Spenat

     Tetragonia expansa
Den här perenna växten tillhör familjen Aizoaceae och är vildväxande i bl.a. Nya Zeeland och Australien. Det var där kapten Cook hittade den 1771 och förde den med sig till Europa. Hos oss odlas den dock endast som ettårig.
Den är inte släkt med vanlig spenat, men en mycket bra ersättare under sommar och höst.
Nyzeeländsk spenat växer frodigt och bildar en stor, förgrenad och utbredd bladmassa. Den går sent, eller inte alls i blom och har ganska tjocka, köttiga blad med en tydlig spenatsmak.
Den växer i de flesta jordar, men trivs bäst i en varm, välgödslad jord. Nyzeelänsk spenat tål torka och hetta bra när den väl rotat sig och bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat.

SÅDD:
Så färska frön inomhus eller i drivbänk, ca. 2-3 cm djupt, i mars-april och sätt ut plantorna när risken för frost är över. De kan också sås direkt på friland i södra Sverige i maj-juni.
De stora, taggiga fröna har ett hårt skal och gror sakta, så blötlägg dem i ljummet vatten 1-2 dygn innan sådden. Det går också att dra dem över ett sandpapper några gånger eller slå försiktigt med en hammare för att underlätta för vattnet och grodden att ta sig igenom.

AVSTÅND: Plantorna behöver 40-50 cm i raden och 70-80 cm mellan raderna.

SKÖRD: Skörda blad och skottspetsar efterhand, ända till sena hösten. Ätes som spenat.

FRÖ: 1g innehåller ca. 20 stora, taggiga frön. En portion ger ca. 10 plantor. Vid direktsådd räcker ca. 50g till 100 sträckmeter.
Nyzeeländsk spenat, ekofrö

Nyzeeländsk spenat, ekofrö