Portulak

     Portulaca oleracea sativa
Portulak är en försummad salladsväxt, som tillhör den lilla familjen Portulacaceae. De förädlade och odlade formerna är mycket uppskattade, bl.a. i Kina, Indien, Mellan- och Sydeuropa och Mexico.
Det är de köttiga, spröda och saftiga bladen och stjälkarna som änvänds. De växer på en rikt förgrenad, tuvliknande planta som trivs bäst i full sol på en måttligt näringsrik jord.
Portulak växer ganska snabbt till 15-25 cm, är mycket näringsrik och har en frisk, lite syrlig arom. Innehåller, förutom antioxidanter, bland annat höga halter av A och C-vitamin (mer än t.ex spenat) och av fettsyran Omega 3.

SÅDD: Så grunt i omgångar efter att jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut. Portulak kan också dras upp inomhus och planteras ut när frostrisken är över, eller stanna kvar inomhus som krukväxt året runt.

AVSTÅND: Gallra till 10-20 cm mellan plantorna. De kan bli ganska storväxta ibland.

SKÖRD: Klipp av hela skott och lämna ca. 5 cm kvar av stjälken. Den bryter nytt och kan skördas flera gånger till. Portulak tål frost dåligt och måste skyddas med täckmaterial om man vill förlänga skörden på hösten.
Blad och skott används oftast råa i sallader. Men de går också utmärkt att koka eller steka några sekunder eller lägga in i olja och vinäger.

FRÖ: 1g innehåller ca. 2400 frön och en portion räcker till att så åtskilliga meter. Till 100 sträckmeter behövs 5-10g.

Fröodling Portulak
Grön Portulak, ekofrö

Grön Portulak, ekofrö

Gyllene Portulak, ekofrö

Gyllene Portulak, ekofrö