Cossallat
Lactuca sativa var. longifoliaCossallat har fått flera namn i Sverige. Den kallas både Roman- eller Romersk sallat och Bindsallat. Cossallat är det ursprungliga namnet, och används i stort sätt över hela världen. Namnet kommer från den grekiska ön Kos, där den här sallatstypen odlades redan under antiken. Det är den mest odlade sallatsvarianten, globalt sett. Och dessutom den godaste, enligt många.
Cossallat är lättodlad, frisk och förnöjsam och ger ett högbyggt huvud. De upprättväxande bladen är avlånga med en kraftig och spröd mittnerv.
Läs mer om odling och historia under Bataviasallat / Sallat.
Little Gem, ekofrö
En av de absolut godaste sallaterna, tycker vi. Huvudet är litet, ca. 15 cm högt men...
Mer info →Moon Red, ekofrö
Kompakt cossallat med blänkande, riktigt mörkvioletta blad som omsluter ett limegrönt,...
Mer info →Jericho, ekofrö
Är en ny sensation bland sallaterna med en smak som slår det mesta. Det är bara lilla...
Mer info →Blushed Butter Cos, ekofrö
Rodnande smörcos. Alla söker den godaste sallaten. Vi har provat många och just den...
Mer info →Olga, ekofrö
Stadig, kraftig, vackert lime-grön sallat som varit den bästa ’vanliga’ cossallat i...
Mer info →Rouge d'Hiver, ekofrö
Stilig, vinröd cossallat, med fin smak. Det klassiska, cos-huvudet är en skönhet i...
Mer info →