Frakt från 18 kr

FRÖODLING RÄDISA
Rädisan är ettårig och blommorna pollineras främst av bin. Avståndet mellan olika sorter och även till rättika måste vara minst 500 meter om fröet ska bli någerlunda sortäkta. Längre (1000m) om absolut renhet behövs.


Fröet sås tidigt, helst i drivbänk eller växthus och så snart rädisorna är drygt halvvuxna dras de upp och sorteras. Alla missformade och de med dålig färg ätes upp. De fina blastas av till ca. 3 cm. (skada inte de små bladen i mitten) och planteras utomhus på 20-30 cm avstånd med tillväxtpunkten i jordytan. Vattna efter planteringen.

Även tidig sådd direkt på friland kan lyckas om sommaren är bra. De gallras till rätt avstånd, men kan inte sorteras för att förbättra sorten.


De rädisor som blommar först, både bland de planterade och de sådda, gallras bort. Det är inget bra anlag.


Under sommaren blommar de nästan meterhöga stänglarna med vita, rosa och violetta blommor som övergår i tjocka baljor med 3-9 frön. De faller inte av som hos kålväxterna, utan hela plantan kan skördas när baljorna blivit ljust bruna, nästan vita. De behöver eftertorka inomhus innan tröskningen. Baljorna är hårda, så använd slaga till större partier, medan mindre kan plockas för hand. Rensa bort skräpet med såll och vanning.