SALLAT FRÖODLING: Sallat, Lactuca sativa, är självbefruktande och de olika sorterna kan stå ganska nära varann utan större risk för korsningar.
Många sorter går ju lätt i blom. Men för att få moget frö behövs en riktigt lång säsong. Dessutom vill vi ha frö av de plantor som går i blom sist.
Plantorna dras upp inomhus eller i bänk och planteras ut 30 cm ifrån varann, så snart som möjligt (de tål en hel del frost). Sena varianter, som isberg- och bataviasallat, måste sås på hösten och övervintra som småplantor, helst i ett frostfritt växthus. på friland täckta med växtmaterial eller snö. De behöver dessutom hjälp med att befria den växande blomstjälken genom att bladen dras tillbaka eller ett kors skäres i huvudet.
Växten, som blir minst 1 meter hög och översållad med små gula blommor, måste stödjas. Fröna mognar sent på hösten under flera veckor. Skaka av moget frö i en stor påse några gånger eller bind om hela plantan med fiberduk. Eller skär av stänglarna när de flesta blommorna är "™ulliga"™ av hårpenslar och häng upp dem på tork.
Slå av fröna i en hink, påse eller låda och rensa bort skräpet med hjälp av såll och blåst.
Bra sallatsfrö håller sig 4-5 år, men tappar grobarheten snabbt när den väl börjar dala.

Tillbaka