Frakt från 18 kr
FRÖODLING SALLAT
Sallat, Lactuca sativa, är självbefruktande och de olika sorterna kan stå ganska nära varann utan större risk för korsningar.
Många sorter går ju lätt i blom. Men för att få moget frö behövs en riktigt lång säsong. Dessutom vill vi ha frö av de plantor som går i blom sist.

Plantorna dras upp inomhus eller i bänk och planteras ut 30 cm ifrån varann, så snart som möjligt (de tål en hel del frost). Sena varianter, som isberg- och bataviasallat, måste sås på hösten och övervintra som småplantor, helst i ett frostfritt växthus. på friland täckta med växtmaterial eller snö. De behöver dessutom hjälp med att befria den växande blomstjälken genom att bladen dras tillbaka eller ett kors skäres i huvudet.

Växten, som blir minst en meter hög och översållad med små gula blommor, måste stödjas. Fröna mognar sent på hösten under flera veckor. Skaka av moget frö i en stor påse några gånger eller bind om hela plantan med fiberduk. Eller skär av stänglarna när de flesta blommorna är "ulliga" av hårpenslar och häng upp dem på tork. Slå av fröna i en hink, påse eller låda och rensa bort skräpet med hjälp av såll och blåst.

Bra sallatsfrö håller sig 4-5 år, men tappar grobarheten snabbt när den väl börjar dala.