FRÖODLING VINTERSQUASH
Vintersquash, Cucurbita maxima (i undantagsfall C. pepo och C. moschata) bör få växa så länge som möjligt för att ge moget frö. Frukten klarar sig oftast från den första nattfrosten på hösten tack vare det stora, skyddande bladverket. För att vara säker brukar vi skydda plantorna med fiberduk eller de enskilda frukterna med tidningar. Frostskadade frukter får en mörk fläck där frosten slagit till och de håller sig betydligt sämre i lagret.

Frukterna bör eftermogna inomhus i flera veckor innan de öppnas. Skaftet ska vara helt torrt och påminna om kork. Vissa sorter kan lagras upp till ett år innan fröerna skördas.

Dela frukten längs ekvatorn i två halvor. Men skär inte rakt igenom frukten, utan skär försiktigt runt om och bryt upp frukten. Alltför många frön blir annars skadade och förstörda. Gröp ur fröna och njut av resten av fruktköttet.

Har fröerna släppt från köttet är det bara att skölja av dem och torka dem. Annars kan de få jäsa med lite vatten i en burk i 2-3 dagar. Tvättas rena och torkas. Helst i en torkapparat med 40 grader eller med hjälp av en hårtork som blåser kalluft. Utspridda på ett nät, inomhus på ett luftigt ställe, fungerar också utmärkt.
Då fröna torkat släpper det tunna, silvriga ytterhöljet. Gnugga bort det och blås bort det utomhus. Förvara fröerna torrt och svalt.

Fullmoget, välmatat vintersquashfrö håller sig lätt i 4-5 år med bibehållen grobarhet.

Läs mer om fröodlingen under Fröodling gurka.