Frakt från 15 kr

Lokförare Bergfälts Jätteärt, ekofrö

Eko Nyhet Kulturarv

Information

Söt, krispig och JÄTTESTOR! Ärten som de senaste åren har blivit en riktig snackis är verkligen odlingsvärd både för dess smak och storlek. Plantan blir omkring 200-300 cm hög och behöver stöd. En god, rikgivande sockerärt som ger stora baljor (15-20 cm) under en lång tid. Baljorna kan sitta kvar länge på plantan utan att bli trådiga.

Sorten samlades in i Dalarna i samband med POMs fröuppror 2002-2005. Uppropet resulterade, utöver en massa fröer, i boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins Böna, skriven av Lena Nygårds och Matti Wiking Leino. Där i går att läsa följande beskrivning av Lokförare Bergfälts jätteärt:

I början av 1940-talet fick Alida och Efraim Andersson frö av denna jätteärt från en lokförare Bergfält i Ludvika. När Alida och Efraim på 1970-talet flyttade ifrån sitt hus ville de att ärten skulle leva vidare och gav den till trädgårdsmästare Olle Ridelius i Vassbo. Han gav den i sin tur till föreningen Sesam. Hur lokföraren, som levde mellan 1890-1945, fick tag på fröerna är svårt att säga men det har funnits olika sorter av jättelika gråsockerärter sedan 1800-talet.

En portion innehåller ca 20 frön.


 

Artikelnummer:9265
Vetenskapligt namn:Pisum sativum
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:April-Juli
Sådjup:3-4 cm
Groningstemperatur:7-25°C
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni-frost
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Sockerärten kan sås så snart jorden reder sig och sedan i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Sockerärterna skördas innan fröna utvecklats nämnvärt och hela baljorna äts.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 3-4 frön. 

En portion innehåller ca 20 frön.