Fröförvaring och grotestning


Inte sällan händer det att man får frö över efter sådd. Har inte fröerna utsatts för fukt och värme går det bra att spara de flesta sorter i något år, ofta längre. I tabellen nedan sammanställs bland annat optimal temperatur för groning och ungefärlig hållbarhet vid goda lagringsförhållanden för flera av våra vanligaste grönsaksfröer. Hållbarheten kategoriseras generellt, från mycket kort (1–3 år) till lång (mer än 5 år). Vid rätt förvaring kan hållbarheten vara längre än väntat. Vissa växters fröer är känsliga för felaktig förvaring och förlorar sin grobarhet snabbt (t.ex. sallat och persilja), medan andra är mer robusta och tappar grobarheten mer gradvis (t.ex. tomat, paprika och bönor).

Fröna lever under förvaringen, men livsprocesserna går på sparlåga. Värme och fuktighet väcker dem ur vilan och försämrar lagringsdugligheten, så det gäller att förhindra tillträde av båda delarna om förvaringen ska lyckas. Frön som ska förvaras måste vara ordentligt torra (under 13% fuktighet) och ligga mörkt och svalt, gärna 0–10 °C. De flesta grönsaksfröer tål flera minusgrader.

Ett enkelt sätt att förvara fröer, om man inte har för stora frömängder, är att lägga de torra fröerna i en tättslutande burk i kylskåpet, frysfacket eller ett annat svalt utrymme. Lägg gärna i en silicapåse eller lite hushållspapper i botten för att suga upp eventuell kvarvarande fukt. Ärtor, bönor och frön som eventuellt inte är helt torra håller bättre i icke lufttäta påsar i ett luftigt, mörkt och svalt utrymme.

Titta till fröerna då och då under förvaringen. Vid för hög värme eller luftfuktighet kan mögel, bakterier och vissa insekter förstöra fröerna. Om de angrips av mögel, kasta dem.

Testa grobarhet hemma

För att få svar på hur fröerna klarat förvaringen kan man testa grobarheten innan sådd. Sprid ut 20, 50 eller 100 frön på en fuktig pappershandduk. Vik ihop den lätt och stoppa den i en plastpåse. De flesta fröer gror bra om de får ligga i rumstemperatur, men olika sorter kräver olika förutsättningar för att gro. Kolla vad som gäller för just de fröer du vill testa. Räkna ihop de som grott fint inom normal groningstid och beräkna en ungefärlig grobarhetsprocent. Till exempel ger 40 groende frön av 50 en grobarhet på 80%. Man brukar inte så frön med lägre grobarhet än 50%.

    
  Groningstemp. ºC Groningstid Hållbarhet
  min. opt. max. antal dygn
Bönor 12 22-30 37 7-10 Kort
Bondböna 5 17-28 32 8-14 Kort
Cikoria 10 16-24 30 6-11 Kort
Dill 4 14-25 30 14-28 Mycket kort
Gurka 12 22-32 40 5-8 Lång
Kål 6 20-28 37 4-10 Medellång
Kålrot 5 17-28 40 4-10 Medellång
Lök, gul, röd 4 12-22 35 10-22 Mycket kort
Majrova 4 15-30 40 4-7 Medellång
Majs 12 20-32 40 6-10 Kort
Mangold   8 16-28 35 8-15 Medellång
Melon   17 22-33 40 5-12 Lång
Morot   6 16-26 35 8-17 Kort
Palsternacka 4 10-20 30 16-28 Mycket kort
Paprika, Chili 15 22-30 40 7-16 Lång
Persilja 5 14-24 32 15-28 Mycket kort
Purjolök 4 15-22 35 9-18 Kort
Rädisa, rättika 5 16-26 35 4-9 Medellång
Rödbeta 6 20-30 37 7-14 Medellång
Sallat 4 14-18 22 4-9 Mycket kort
Selleri 8 18-23 30 14-24 Medellång
Spenat 4 14-25 30 6-12 Medellång
Squash, pumpa 12 22-35 40 5-10 Lång
Svartrot 5 14-24 32 7-12 Mycket kort
Tomat 14 22-27 35 4-10 Lång
Äggplanta 16 24-30 38 6-12 Lång
Ärter 5 15-24 30 7-14 Kort