Frakt från 15 kr

Vintersquash

     Cucurbita maxima och C. pepo
Vintersquash är en annan art än sommarsquash (undantag finns) och kallas så för att den går utmärkt att lagra. Inte bara över vintern utan, vid rätt behandling, upp till ett år för vissa sorter.
Skalet är hårt och formen och storleken varierar mellan små, släta droppar till vårtiga jättar. I färger från mörkrött, över hela spektrat, till blåsvart.
Vintersquash uppfattas som en ganska ny grönsak av de flesta. Men redan på slutet av 1800-talet fanns det flera sorter i handeln i Sverige. Av någon anledning försvann de flesta efter första världskriget och glömdes bort.
I vårt klimat där vi måste kunna lagra grönsakerna över vintern, borde vintersquash vara en självklarhet. Den är dessutom extra värdefull med sitt höga näringsinnehåll och sin delikata smak.
Växtsättet är oftast slingrande och de behöver stor plats. De behöver också en ganska lång frostfri säsong. I norr bör de odlas i drivbänkar och växthus eller under någon form av skyddsduk för att ge en säker skörd. (Duken måste lyftas så att bina kan befrukta blommorna). De är dock inte lika värmekrävande som t.ex. gurka. En fin sommar kan en del sorter ge en hygglig skörd långt upp längs Norrlandskusten utan något skydd.
Köttet är kraftigt gult till mörkt orange, sött, mer eller mindre fiberfritt och mycket matigare än hos sommarsquash och pumpa. Det är vitamin- och mineralrikt och har samma vatteninnehåll som t.ex. morot. Smaken påminner närmast om sötpotatis.
Läs mer om odling och historia under sommarsquash/Squash och Pumpa.

SÅDD: Se under sommarsquash.

AVSTÅND: Ge plantorna 50-80 cm i raden och håll 100-240 cm mellan raderna beroende på sort. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp, 180-240 cm ifrån varandra.

SKÖRD: Låt dem växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 cm av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre.
Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, ev. med lite ättika eller sprit i. Låt dem lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i ca.10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.
Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på något mögelangrepp. Oftast vid skaft- el. blomändan. Vi har förvarat många frukter över ett år på det sättet.
Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. Men kan inte lagras lika länge som C. maxima med bibehållen kvalité och smak.
För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st. De andra fruktanlagen och småfrukterna skäres bort och ätes som sommarsquash. Det går också att beskära rankorna om de blir för långa.
Vintersquash används på alla möjliga sätt. Ugnsbakad i halvor, gratinerad, stekt, stuvad, i soppor, grytor och såser och sötad i pajer, desserter och bakverk. Se vidare i vår receptsamling för squash och pumpa eller på internet

FRÖ: 1g innehåller 2-10 frön. En portion räcker till ca. 5 plantor. Till 100 plantor behövs 20-60g och till 100 sträckmeter vid frilandssådd behövs 40-80g

Fröodling Vintersquash

Gold Nugget, ekofrö

Blue Ballet, ekofrö

Black Forest, ekofrö

Buttercup, ekofrö

Uchiki Kuri, ekofrö

Green Hokkaido, ekofrö

Marina di Chioggia, ekofrö

Galeux d'Eysines, ekofrö

Red Turban, ekofrö

Golden Hubbard, ekofrö

Kroshka, ekofrö

Guatemalan Blue, ekofrö

Blue Hubbard, ekofrö

Banana Pink Jumbo, ekofrö

Long de Nice, ekofrö

Rondini, ekofrö

Baby Boo, ekofrö

Sweet Dumpling, ekofrö

Sweet Reba, ekofrö

Tuffy, ekofrö

Delicata, ekofrö