Förvaring och groning

Trots att det finns lite frön i en del påsar, händer det ofta att man får frö över efter sådden. Har inte fröerna utsatts för fukt och värme, går det bra att spara de flesta sorter i något år (se i tabellen).

Fröna lever under förvaringen, men livsprocesserna går på sparlåga. För att väcka dem ur deras sömn, behövs värme och fuktighet. Så det gäller att förhindra tillträde av båda delarna, om förvaringen ska lyckas.

Frön som ska förvaras måste vara ordentligt torra (under 13% fuktighet) och ligga svalt, 0-10°C. De flesta sorter tål dock flera minusgrader.

Ett enkelt sätt, om man inte har för stora frömängder, är att lägga dem i en tättslutande burk i kylskåpet, ev. i frysfacket, eller på något svalt ställe. Gärna med lite torrmjölk i bottnen för att suga upp ev. kvarvarande fukt. Ärter, bönor och tvivelaktigt torra frön håller sig bättre i icke lufttäta påsar i ett luftigt och svalt utrymme. Se efter fröerna då och då. Om de angrips av mögel, så kasta dem.

Förutom att fröernas groningsprocesser startar, kan också mögel, bakterier och vissa insekter förstöra fröet vid för hög värme och luftfuktighet.

För att få svar på hur fröerna klarat förvaringen, kan man testa grobarheten innan sådden. Sprid ut 20, 50 eller 100 frön på en fuktig pappershandduk. Vik ihop den lätt och stoppa den i en plastpåse. Fröna gror snabbt om de får ligga i rumstemperatur. Räkna ihop de som grott inom normal groningstid och beräkna en ungefärlig grobarhetsprocent. T. ex. 40 groende av 50 = 80% grobarhet. Man brukar inte så frön med lägre grobarhet än 50%.

    
  Gronings-temp. ºC Groningstid Hållbarhet Ung. skörd
  min. opt. max. antal dygn antal år kg/10m
Bönor 12 22-30 37 6-10 2-3 10
Bondböna 5 17-28 32 8-14 2-4 2-3
Cikoria 10 16-24 30 6-11 2-3 40 st.
Dill 4 14-25 30 14-28 1-2 2
Gurka 12 22-32 40 5-8 5-7 15
Kål 6 20-28 37 4-10 3-5 20 st.
Kålrot 5 17-28 40 4-10 4-5 20
Lök, gul, röd 4 12-22 35 10-22 1-3 10
Majrova 4 15-30 40 4-7 4-5 10
Majs 12 20-32 40 6-10 1-3 40 st.
Mangold   8 16-28 35 8-15 3-5 20
Melon   17 22-33 40 5-12 5-7 20 st.
Morot   6 16-26 35 8-17 2-4 10
Palsternacka 4 10-20 30 16-28 1-2 13
Paprika 15 22-30 40 7-16 4-5 6
Persilja 5 14-24 32 15-28 1-3 4
Purjolök 4 18-26 35 9-18 2-4 12
Rädisa, rättika 5 16-26 35 4-9 3-5 10
Rödbeta 6 20-30 37 7-14 3-5 13
Sallat 4 14-18 22 4-9 4-5 40 st.
Selleri 8 18-23 30 14-24 4-6 12
Spenat 4 14-25 30 6-12 3-5 5
Squash, pumpa 12 22-35 40 5-10 4-6 25
Svartrot 5 14-24 32 7-12 1-3 10
Tomat 14 22-27 35 4-10 4-5 15
Äggplanta 16 22-30 38 6-12 3-5 8
Ärter 5 15-24 30 7-14 2-4 2-3