Asiatiska bladgrönsaker

Asiatiska bladgrönsaker är en samlingsrubrik för ett litet urval bland alla de grönsaker som odlas i Asien, framför allt från Kina och Japan. Många har odlats i flera tusen år och är mycket vanliga i det asiatiska köket.
De flesta tillhör kålsläktet i den korsblommiga familjen och växer mycket bra här hos oss. Våra kyliga vårar och framför allt höstar passar dem utmärkt. Om de får skydd i drivbänkar eller växthus mot alltför stark kyla, då är det bara det magra vinterljuset som hindrar dem för att växa nästan året runt. De är lättodlade och ger ofta både de första och sista gröna bladen från trädgården.
Men som många andra kålväxter går flera sorter i blom under de långa försommardagarna och förlorar sin sprödhet och smak. Bäst blir de under sensommarn fram till sena hösten, då de ger massor av vitaminrika, friska gröna blad och krispiga stjälkar.
De sorter som är medlemmar i andra familjer är inte lika känsliga för sommarens sol och värme. En del välkomnar det till och med.
För kålväxterna kan jordlopporna ställa till allvarliga problem, framför allt vid sådd på våren och försommaren. Oftast växer plantorna ifrån ett angrepp. De växer snabbt om jorden har bra tillgång på näring, en jämn fuktighet. Strö träaska, kalk, algomin eller stenmjöl upprepade gånger på och kring plantorna om lopporna är besvärliga. Det hjälper också mot kålflugan som vill lägga sina ägg invid stjälken och låta sina små vita larver äta sönder rötterna.
För att ytterligare förvilla insekterna är det en bra idé att samodla med doftande kryddor, lökfamiljen, selleri och potatis. Men inte med störbönor eller jordgubbar, som ogillas av kålväxterna. Läs mer under Odla kålväxter.
De sorter som inte är kålväxter har visat sig vara tämligen obesvärade av våra insekter här i Norden.

SÅDD: Så kålfröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden. Se respektive sort om det inte är en kålväxt.

AVSTÅND: Alla sorter, förutom Shungiku och Mitsuba, gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

SKÖRD: Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

FRÖ: 1g av kålsorterna innehåller 300-500 frön.En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g. Shungiku ca. 30g.
Kyona/Mizuna, ekofrö
Bildar tidigt en yvig bukett av djupt skurna, fransiga, mörkgröna blad med smala vita stjälkar. Det är en vacker och omtyckt japansk kålväxt med extra mild smak. Kyona, som tål flera minusgrader, är m...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Mibuna, ekofrö
Mibuna med sina långa och slanka skedformade blad är en fröjd för ögat. De växer i en tät klunga som kan bli riktigt stor om den får ordentligt med plats, vatten och näring. Kring 30 cm hög...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Tatsoi, ekofrö
Har mycket mörkgröna, glänsande, skedformade blad som sitter samlade i en låg och tät rosett. Den är trög att gå i blom och tål en hel del frost på senhösten. Tatsoi är en vitaminrik skönhet, spröd oc...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Osaka Purple, ekofrö
Är en mycket vacker s.k. salladssenap från Japan. Med sina stora, svagt krusiga blad i en lysande grön bottenfärg överdragna med kraftig violett-vinröd ton är den en prydnad i trädgården. Smaken på de...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Scarlet Frills, ekofrö
Scarlet Frills är en violett variant av gamla beprövade Mizuna (1015). Med minst lika flikiga blad och en härlig färg. Den växer lika snabbt som ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Wasabino, ekofrö
Så nära wasabismaken man kan komma ovan jord. Spröda, ljusgröna, vågigt, något flikiga, kantkrusiga blad. Små blad ger ett friskt sting i salladen, medan äldre, fullvuxna blad, används i t.ex. wok. De...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Southern Giant Curled Mustard, ekofrö
Ersätter senapskålen Green Wave (1040) som är mycket snarlik, men lite mindre stark i smaken. Plantan blir kring 50 cm hög och 30 cm i omkrets och ger en bra skörd av s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Pink Lettucy, ekofrö
En ny skönhet bland de asiatiska bladkålarna med läckert rosa stjälkar och bladnerver. Det gröna varierar från friskt ljusgrönt till djupare grönt med violetta kanter. Smaken är mild kål med lite stin...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

White Celery Mustard, ekofrö
Pac Choi. En kraftig skönhet i vitt och glänsande mörkgrönt. Lååånga, slanka, kritvita stjälkar och mörkt gröna blad är kännetecknet på denna stiliga pac choi. Smaken är mild kål, så namnet mustard (s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Prize Choi, ekofrö
Pac Choi. Vi hade Prize Choi i vårt sortiment i början och mitten av åttiotalet. Sen försvann den. Nu är den tillbaka igen och det känns extra roligt att kunna erbjuda denna fina pac choi igen. Det är...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Oriental Saladini, ekofrö
En vacker och smaklig blandning av flera asiatiska bladgrönsaker. Från ljusgröna till mörkgröna, några med vinröd anstrykning. Från småbladiga till stora, från krusiga till släta. Bl.a. ingår Kyona, T...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Shungiku, ekofrö
Kallas även Garland. Är en ätlig chrysanthemumart med fin och ovanlig smak. De flikiga bladen börjar skördas när plantan är 10 -15 cm hög. De är godast då. Den växer fort även i halvskugga, kan sås i ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Mitsuba
Ej i lager
Japansk Persilja med en smak som påminner om doften på en hjortronmyr på hösten. Den påminner i utseende om slätbladig persilja och blir 20-25 cm hög. Mitsuba föredrar skugga eller halvskugga. Hela vä...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hopi Red Dye, ekofrö
Blodamarant (Amaranthus cruentus). Vacker, djupt burgunderfärgad salladsamarant. Njutes både som färgrika småblad och större i salladsblandningar. Stora blad anrättas några minuter. Plantan, som är en...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Calaloo
Ej i lager
Röd bladamarant. Odlas i stor omfattning i Asien. Framför allt i Kina. Den är mycket dekorativ med palettblad i grönt och vinrött. Bladamarant gillar varmt väder och tål inte frost. De små svarta frön...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Red Garnet, ekofrö
Snabbväxande rödviolett blodamarant (Amaranthus tricolor) som oftast odlas som småblad för sallader. Smaken är mild. Påminner mycket om Hopi Red Dye, men har något kraftigare violett färg på undersida...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Röd Malabarspenat, ekofrö
Vacker, värmeälskande lian. En variant av malabarspenat med glänsande mörkgröna blad och vinröda stjälkar och nerver och rosa blommor. Malabarspenat är ett utmärkt alternativ till vanlig spenat. Den s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Celtuce, ekofrö
Sparrissallat (Lactuca sativa var. augustana (var. asparagina), 40-80 dagar, som också kallas kinesisk sallat (Woh sun), är en mycket gammal grönsak i Asien. I Europa har den funnits sedan mitten av ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: