Vinruta, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Ruta graveolens.  Rutaceae. Har sin hemvist i södra Europa och Nordafrika och har länge använts som läkemedel efter principen ont skall med ont fördrivas. Ruta är svagt giftig och saften kan irritera huden hos känsliga. Den är mer en prydnadsbuske än en uppskattad krydda.
Det är en flerårig, ca. 30-60 cm hög, mycket vacker halvbuske med mörkgröna, flikiga klöverblad och gulgröna blommor. Förkultiveras. Plantavstånd 20-30 cm. Blir härdigast i en dränerad, mager och kalkhaltig jord.
Används i många recept inom läkekonsten, men sparsamt i matlagningen. Ev. några blad i en sallad, eller lite till ost, ägg, fisk och höns. De har en stark och bitter arom. Övervintras helst frostfritt, men klarar en del kyla om den täcks.
1g är 500 frön. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:K620
Latinskt namn:Ruta graveolens
Botanisk familj:Vinruteväxter - Rutaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:30-60 cm.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Förkultiveras inomhus i april. 

Avstånd

Plantavstånd 20-30 cm.

Skörd

Används i många recept inom läkekonsten, men sparsamt i matlagningen. Ev. några blad i en sallad, eller lite till ost, ägg, fisk och höns. De har en stark och bitter arom. Övervintras helst frostfritt, men klarar en del kyla om den täcks. 

Frö

1g är 500 frön.
En portion innehåller ca. 200 frön.