Svedjerova, ekofrö

Brassica rapa

Gammal rova från Finland. Namnet har den fått för att den ofta odlades efter att marken svedjats. Den trivs i askan som ger den näring och bidrar till att hålla borta många skadliga insekter som ofta angriper kålväxter. Roten är violett med en ljus undersida. Någon enstaka rot kan dock bli gul-vit-grön. Formen är verkligen plattrund, t.o.m. ibland något inbuktad på undersidan. Köttet är helt trådfritt, vitt och saftigt. Svedjerovan är lättodlad och kan givetvis också odlas utan att man måste svedja. Låt inte rovan bli för stor, 6-8 cm i diameter är den idealiska storleken. Svedjerovan har i långa tider varit en mycket viktig gröda och används på alla möjliga sätt. Rå, riven eller i bitar, i soppor, i lådor och gratänger, i grytor, skivade och stekta, till gröt och ugnsbakning, syrade, som rotmos. En portion innehåller ca. 150 frön.

Enhet Pris Antal
Portion35kr

« Tillbaka
Artikelnummer:5790

Latinskt namn:Brassica rapa

Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae

Ekologiskt:Ja

Utvecklingstid, dagar:65

Årighet:Tvåårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej