Odla gurkväxter:

Gurkan är tillsammans med melon, pumpa, squash och kalebass de arter i gurkfamiljen vi oftast odlar. De är alla ettåriga och växer kraftigt om de får en varm, lucker, fuktig och näringsrik jord att växa i. Kaliumbehovet är stort. Medan alltför mycket kväve ger ett överväldigande bladverk, dålig fruktsättning och frukter med sämre kvalitet. Brunnen kompost och stallgödsel är den bästa gödseln. Ingen av dem tål frost.
Växtsättet är ursprungligen slingrande, men de kompakta busktyperna blir allt vanligare.
Blommorna är gula till orange och enkönade. Honblommorna bär anlaget till frukten, som botaniskt sett är ett bär, under blomman. För att säkra befruktningen, om inte insekterna kommer till, kan man pensla pollen från han- till honblomma. Helst på förmiddagen då pollenet är mest livskraftigt. Blir inte blomman befruktad, ruttnar den lilla frukten från spetsen.
Gurkväxterna bör inte odlas i samma jord oftare än vart 4:e år p.g.a. risken för bakterie- och svampsmitta. Just angrepp av olika svampar, bakterier och virus är ett betydligt större hot än insekter. De kan oftast luftas eller sprutas bort med renfane-, malörtste, jäst nässelvatten och såpvatten, eller i värsta fall pyrethrum- och rotenonduschar.
För att förhindra smitta eller hålla den under kontroll, är sprutning med algextrakt och starkt fräkenspad bra. Både på jord och växt. Avståndet mellan plantorna ska helst vara väl tilltaget så att de får växa luftigt och undvik drivande kvävegödsel.
Samplantering ökar plantornas trivsel och därmed motståndskraften. Odla gärna majs, ärter, buskbönor eller jordärtskocka (solros) tillsammans med gurkväxter, men inte potatis, kryddor, rädisa.
Var mycket aktsam om rötterna vid planteringen. De är känsliga för rotstörningar och uppskattar därför marktäckning, som håller fukten kvar och gör störande ogräshackning överflödig. Dessutom håller sig fruktern rena. Vänta bara med täckningen tills jorden blivit riktigt varm.

Gurka

      Cucumis sativus
Gurkor har odlats mycket länge. De äldsta fynden finns i Sydostasien och är daterade till 9750 f.Kr. Men förfäderna till vår nuvarande gurka är ännu inte säkert identifierade. Troligen härstammar den från en oaptitlig vildväxande art, C. hardwickii, som växer på Himalajas sydsluttningar och i norra Indien.
För 4000 år sedan odlades den allmänt i större delen av Asien och kom till Europa via Mellanöstern och Nordafrika. Men med Romarrikets fall försvann den från Europa och började inte odlas igen förrän på 1500-talet. Till Sverige kom gurkan under 1600-talet.
Läget för gurkodling ska vara vindskyddat och soligt. Låt aldrig gurkan torka ut. Den kan lätt bli bitter då. Se för övrigt under Odla gurkväxter.

SÅDD: Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26 °C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

AVSTÅND: Mellan plantorna 10-25 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljerer.

SKÖRD: Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

FRÖ: 1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. (Xin Tai och Suyo Long har endast 5-6 frön/port.) Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.

Fröodling Gurka
Northern Pickling, ekofrö
Mycket tidig konservgurka med medelgröna frukter som, likt alla inläggningsgurkor, bör skördas unga för bästa smak. Rankorna är ganska korta med riklig fruktsättning. Northern pickling, som är fläcksj...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

H-19 Little Leaf, ekofrö
Är en smaragdgrön picklesgurka som också är utmärkt som färsk salladsgurka. Plantan förgrenar sig, men är ganska kompakt och har betydligt mindre blad är normalt. Det gör att det är mycket lättare att...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Miniature White
Äntligen tillbaka med ekologiskt odlade frön. Gräddvit, liten och knubbig. Lik ett ägg. Plantan ger massor med frukter som skördas 6 cm. långa. Alla älskar Miniaturw White, liten som stor. Med sin per...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Muncher, ekofrö
Delikat, helt slät, mörkgrön, bitterfri salladsgurka färdig att njutas först av alla. Den är en modern variant av s.k. Beit Alpha-gurka. En gurktyp som är mycket vanlig framför allt i Mel...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Super Zagross
Ej i lager
Vi har länge letat efter en Beit Alpha gurka som inte är en hybrid. Super Zagross är dessutom mycket tidig och ger en riktigt stor skörd. Det är en typisk Beir Alpha med korta, 12-15 cm. långa, mörkgr...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Boothby's Blonde, ekofrö
Knubbig, gräddvit salladsgurka med små svarta taggar. Taggarna försvinner lätt om man drar handen över frukten. De 7-10 cm långa frukterna är delikatast som unga och blir allt gulare ju längre de får ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Arboga Vit, ekofrö
Fanns i flera fröfirmors sortiment kring förra sekelskiftet. Sorten är dokumenterad sedan slutet av 1800-talet och har odlats betydligt tidigare än så. Fröna hittades i den gamla genbanken Gatersleben...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Poona Kheera, ekofrö
Är en mycket ovanlig gurka från Indien. Den kan skördas tidigt som ung, slank, ljusgul, senare som guldgul, men oftast som kraftigare, kring 20 cm. lång och 6-7 cm tjock med nötbrunt s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Crystal Apple, ekofrö
Kallas även Lemon. Frilandsgurka med klotrunda, ljust gula frukter. De är spröda och saftiga och har en delikat smak. Fruktköttet är vitt och mycket lättsmält. Crystal Apple är godast när frukten är ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Richmond Green Apple, ekofrö
Exklusiv, ovanlig, nästan klotrund äppelgurka med det saftigaste och sötaste fruktkött man kan tänka sig hos en gurka. Frukten är limegrön med ljusare ränder och blir stor som ett mindre äpple. Den hå...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Marketmore 76, ekofrö.
Medeltidig slanggurka för nordliga förhållanden. På friland eller i bänk. Den ger enhetliga, raka, mörkt gröna, bitterfria frukter, 20-25 cm långa. Marketmore har en lång skördeperiod och är resistent...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Shintokiwa, ekofrö
Vi är hela tiden på jakt efter tidiga, tåliga gurkor för friland och kallväxthus. Och japanska Shintokiwa är den senaste i raden vi hittat. Smaken på denna 20-25 cm långa, svagt åsiga, tunnskaliga fru...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Xin Tai, ekofrö
Slanggurka från norra Kina. Det är en mycket tidig, knottrig och lite åsig gurka med smak bland de absolut bästa. Xin Tai är den snabba lillebrodern till Suyo Long. Den är inte lika lång, "bara" 35 cm...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Suyo Long, ekofrö
Kallas även Soo Yow. Den i särklass godaste slanggurkan är en mycket gammal sort från norra Kina. Frukterna, som blir 35-55 cm långa, är mörkt gröna, kraftigt åsade och knottriga. Drar man handen öv...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Sonja, ekofrö
En ny, tysk slanggurka för framför allt friland och kallhus. Den har i våra försök gett mycket fina gurkor utomhus trots att det inte har varit något gurkväder. Frukten är mörkt grön, slät, 25 cm. lå...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Tanja, ekofrö
Ger en slät, mörkt grön slanggurka, ca 30-35 cm lång med ett utmärkt saftigt kött, helt bitterfritt. Den kan bindas upp i växthus eller slingra fritt i varma lägen på friland. Tanja är en lättodlad, r...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Armenisk Gurka, ekofrö
Ser ut som en lång, ljusgrön gurka, men är egentligen en melon. Och smakar därefter. Armenisk Gurka gillar värme, men även på friland i södra delen av landet kan den ge...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: