Chilipeppar


     Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense
Chilipepparn har samma ursprung som paprikan och tillhör i de flesta fall samma art. Men flera andra arter ger användbara frukter oftast med ordentlig styrka. Som t.ex. Capsicum baccatum, C. chinense, C. frutescens och C. pubescens. Alla med olika karaktär och utseende.
Styrkan hos chili kommer från ämnet capsaisin, som mätes i s.k. Scoville-grader. Allt ifrån de mildaste på några hundratal enheter till de starkaste på över 2 miljoner Scoville.
Hos de flesta sorter finns det mesta av chilins styrka i fröna och i mellanväggarna där fröna sitter. Därför går det att reglera vilken styrka som passar för tillfället.

Läs om odling och historia under paprika.
Aji Blanco Cristal, ekofrö
Vi fick lite provfrö av Philippe Plöninge för några år sedan och har nu förökat upp den. Det är den tidigaste chilin vi odlat på friland och i växthus. Frukten blir ca. 15 cm koniskt lång, 3-4 cm vid ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hungarian Yellow Hot Wax, ekofrö
En kraftigväxande sort med gula, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. De övergår till rött vid mognaden. Hungarian Hot Wax har länge varit en pålitlig, tidig sort med bra fruktsättning äv...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Bulgarian Carrot, ekofrö
C. annuum. Den slösar med sina frukter. En planta kan bli överfull av dessa hängande minimorötter och ge både 20 och trettio frukter, 6-7 cm långa. Det orange köttet är starkrare än ho...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Alban, ekofrö
Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt al...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Koral, ekofrö
En läcker chili i körsbärsformat. Både då det gäller utseende och smak. Frukterna är runda. Från början mörkgröna, men övergår snart i blankt mörkrött. Köttet är tjockt, saftigt, hett och mycket aroma...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Espelette, ekofrö
Varitet Gorria. Från de baskiska provinserna i södra Frankrike. En av de absolut smakligaste chilisorter vi provat. Lagom stark med stor fruktighet. Frukterna är skinande blankt mörkröda som mogna, ko...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Santa Fé, ekofrö
Växer som en kompakt, stabil planta på ca. 30-35 cm. Utmärkt i krukor. De ger ovanligt mycket frukt som från gulgrönt snabbt övergår i orange och sedan rött. De knubbiga frukterna är koniska, 7-9 cm. ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Sarit Gat, ekofrö
Ger massor av vacker, välformad, kraftigt gul frukt på en förgrenad 50 cm hög stabil planta. De spetsigt torpedformade, 10 -12 cm långa frukterna är mycket homogena och har en behaglig, fruktig styrka...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Beaver Dam, ekofrö
C. annuum. Frukten ser ut som en spetsig, välfylld paprika och blir mörkt röd vid full mognad. Den har en liten behaglig släng av chili i sig och är lätt att använda i köket. Dessutom ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hot Portugal, ekofrö
Tillhör Cayenne-varianterna och har anor långt tillbaka i tiden. Columbus antas ha tagit med sig frön tillbaka till Portugal från Mellanamerika, där den här typen av chili har odlats i över 4000 år. F...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Black Jalapeno, ekofrö
Inte alls så stark som vanlig Jalapeno, men mycket vackrare med sina blanka, svarta frukter. De är inte mörkgröna eller mörkvioletta, de är riktigt svarta. Vid full mognad på hösten övergår de sakta i...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Jalapeño M, ekofrö
Delikat och het mexikansk chile. Det är en förbättring av gamla Jalapeño med en tidigare och mer koncentrerad fruktsättning i svalare väder. Plantan är mellan 50-80 cm hög och bär mörkgröna, svagt kon...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Jamaican Bell, ekofrö
C. baccatum. Välbekanta, mycket typiska klockformade frukter som övergår från grönt till kraftigt, skinande rött. Plantan kan bli riktigt stor, minst meterhög och buskig och bär massor...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hot Lemon, ekofrö
En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Gren...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Padron, ekofrö
Mycket vanlig i Spanien, där den skördas omogen och grön och serveras grillad eller stekt i olja med lite flingsalt som förrätt eller tapas. Som mogen är frukten kraftigt röd, 5-7 cm. ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Anaheim M, ekofrö
68 dagar från utplantering till fullvuxna gröna frukter. För mogna röda och starkare frukter behövs kring 95 dagar. Anaheim är en av de mest odlade chilesorterna. Med sin milda hetta och fylliga sötma...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Serrano Chili, ekofrö
70 dagar för grön frukt. 90 för mogen röd. Den medelhöga (60-90 cm.) plantan ger massor av lillfingerstora, något trubbiga, mycket starka frukter. Det är den populäraste, riktigt starka chilen och oum...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hinkelhatz, ekofrö
"Kycklinghjärta", säger en hel del om hur frukten ser ut. Knallröd, 3-4 cm. lång och 2 cm. bred, lite bucklig och med trubbig spets. Den mognar direkt från grön till röd och har ett tjockt kött med ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

De Cayenne, ekofrö
70 dagar för gröna, 95 dagar för mogna mörkröda frukter. Cayenne är mycket vanlig, framför allt som torkad och mald till en mycket het krydda. Frukterna är långa ( 10-15 cm) och smala och kan användas...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Habanero Dulce, ekofrö
Vilken överraskning. En Habanero utan styrka, men med samma underbara arom. Hela köket fylls av den speciella, fruktiga Habanerodoften när frukten öppnas. Det är delade meningar om vad smaken döljer. ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Habanero, ekofrö
"Hellfire". En av de hetaste chilisorter vi känner till. Habanero kommer från Västindien där den är mycket vanlig i bl.a. salsasåser och marinader. Den behöver värme och bör odlas i växthus eller som ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: