Rädisa

     Raphanus sativus var. radicula
Rädisan tillhör de korsblommiga och är en relativt ung förädling av rättikan. Det var först på 1700-talet som den rädisa vi är vana vid, såg dagens ljus. Rättikan, däremot, har odlats mycket länge. Se under rättika.
Rädisan blir bäst om den får växa snabbt utan avbrott i en fuktig, mullrik sandjord med måttlig näring. Saknar den vatten blir smaken skarp och den går kvickt i blom.
Rädisan är inte lika mottaglig för klumprotsjuka som övriga korsblommiga växter vi odlar. Men undvik att odla den på samma ställe alltför ofta.
Den angrips däremot ofta av jordloppor och kålflugan, som också kan framkalla den skarpa smaken. Håll jordytan ständigt fuktig eller strö träaska, kalk, stenmjöl eller algomin upprepade gånger på bladen och jorden. Vid mycket envisa och allvarliga angrepp kan giftiga växtextrakt, som pyrethrum eller rotenon, användas.
Rädisor och rättikor kan odlas tillsammans med de flesta växter, men ogillar isop.

SÅDD: Så glest 1-2 cm djupt när jorden reder sig på friland, i växthus och bänkar. Utvecklingstiden är kort (4-6 veckor). Så därför i omgångar med några veckors mellanrum ända fram till augusti-september. I växthus ännu längre.

AVSTÅND: 1-2 cm mellan plantorna och ett radavständ på 10-30 cm.

SKÖRD: Skörda ofta. Låt inte rädisorna förväxa och bli svampiga. De håller sig någon vecka i kyl. Prova även tillagade rädisor. Kokta, stekta, grillade, etc.

FRÖ: 1g innehåller 80-130 frön. En portion sår över flera meter. Till 100 sträckmeter behövs minst 50g. I växthus och bänk åtgår 5-10g/m2.

Fröodling Rädisa
Runåbergs Rädisor, ekofrö
En härlig blandning av röda, rosa och vita rädisor. Runda och avlånga. Varför köpa flera olika påsar för att få variation (om man nu vill ha det) när det finns i en påse? Så i omgångar från tidigaste ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Plum Purple, ekofrö
Är den mest fantastiska rädisa vi provat. Det är en tidig, klotrund och violett rädisa med ett saftigt, fast och vitt kött. Den kan bli större än en pingisboll utan att bli det minsta svampig och kan ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Cherry Belle, ekofrö
Mycket välkänd och odlad över hela världen sedan den introducerades 1947. Det är en hållbar, scharlakansröd, rund och slät rädisa med ganska liten blast. Den är söt och mild och kan stå skördefärdig l...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Raxe, ekofrö
Modern rädisa med jämna, helröda rötter. Kan få bli ganska stor och behåller ändå sitt fasta och milda, spröda kött längre än det flesta. Påminner mycket om gamla trotjänaren Cherry Belle, men är jämn...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Sparkler, ekofrö
Klotformad, mörkt rosenröd rädisa med vit spets och ett sprött och saftigt kött. Sparkler har liten blast och kan stå ganska länge utan att förlora sin smak och bli svampig. En portion innehåller ca. ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Pink Beauty, ekofrö
Läcker, klotrund, slät rosa rädisa som kan bli större än genomsnittet utan att bli svampig eller träig. Kan liknas vid en syster till violette Plum Purple, som också tillhör de bästa rädisor vi någons...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

French Breakfast, ekofrö
En mycket fin, avlång, rosenröd rädisa med vit nederdel. Den har ett milt och sprött kött av bästa kvalitet. French Breakfast, som är en av våra favoriter, växer ytligt och har liten blast. Kan ofta s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Istapp, ekofrö
En helt vit rädisa med 10-12 cm långa, spetsiga rötter. Istapp är mycket vacker och jämn och har en spröd rot med fin smak och extra goda blad. God även om den stått kvar för länge. Beskriven som namn...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Rattail, ekofrö
Ej i lager
Råttsvans säger det mesta. Odlas för de kryddigt goda, 6-15 cm långa, trådfria, spetsiga fröbaljorna. Gröna med skiftning i vinrött ibland. Skördas innan fröna utvecklas. Råa eller kokta/ångade någon ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: