Frakt från 15 kr

Rova

     Brassica rapa
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukterna på våra breddgrader. Den var troligen vanlig redan på bronsåldern, både här hos oss och runt om i Europa och de centrala och västra delarna av Asien.
Rovan och majrova tillhör samma art och skillnaden mellan dem är närmast kulturell. Folket och djuren åt rovor. De växer nästan överallt och ger stor skörd. I synnerhet de s.k. rund- och långrovorna. Medan majrovan, med sitt sötare och sprödare kött, föredrogs i "™finare"™ kretsar.
De varianter av rova som odlats och odlas hos oss kommer norr och österifrån, även om något spår på sydlig invandring också finns.
Att odla rovor så att blir goda är inte helt lätt. De kan lätt bli beska eller bittra i smaken om de får utstå perioder av torka och sommarhetta. Bäst blir de senare på säsongen när vädret är svalare och fuktigare. Vi har fått de godaste rovorna när vi sått dem i juli och skördat i september-oktober.
De vill ha samma förhållanden som majrova med en fuktighetshållande jord med balanserat pH och en jämn tillgång på näring. Helst från kompost eller tidigare gröngödsling. Kraftiga kvävegivor som hönsgödsel och gräsklipp ger en stor bladmassa och rötter som lätt blir håriga och bittra.

SÅDD: Så i omgångar från det att jorden reder sig på våren, ca 1 cm. djupt, ända fram till augusti i söder. Rötter för vinterförvaring sås i juli.

AVSTÅND: Gallra till 15 cm. mellan plantorna och håll ett radavstånd på minst 30 cm.

SKÖRD: Små rovor är godast. Börja skörda när de är 5 cm. i diameter och använd dem råa, skivade eller rivna, eller i grytor, gratänger, soppor. Eller stekta, ungsbakade, till rotmos och gröt eller varhelst de kan passa.
Under årtusenden måste de ha tillagats på de mest skilda sätt. Romarna åt t. ex. gärna rovor med honung. Under medeltiden trakterades kungligheter med skulpterade rovor i de mest utsökta skepnader. Bara fantasin sätter gränser. I dagens kokböcker finns inga recept på rovor, så det är fritt fram för expriment.

FRÖ: 1g är 4- 600 frön. En portion sår 5-7 m.

Svedjerova, ekofrö

Gränsrova, ekofrö