Bovete, ekofrö

Fagopyrum esculentum

Bovete för skottproduktion. Bovete är en mycket gammal kulturväxt med sitt ursprung i Sydostasien för 5-6000 år sedan. Därifrån spred den sig till Centralasien, över Mellanöstern och slutligen till Europa. Boveteodling är dokumenterad i Finland långt före vår tideräkning. I östra Europa har den varit en viktig nyttoväxt i över tusen år. Till Amerika kom den först på 1600-talet.

Trots namnet är bovete inget vete eller gräs, utan en ört med vita eller rosaröda blommor. Det tillhör samma familj, slideväxter, som t.ex syra och rabarber. Plantan är frostkänslig, så sådden på friland får vänta till efter frostnätterna. Men bovete växer snabbt och hinner ge moget frö upp till södra Norrland en bra sommar.

De svarta fröna har ett hårt oätligt skal, som måste sköljas bort vid groddodling. Skalade frön finns också, som fungerar bra vid groddning. Dock försämras proteinerna snabbt efter skalning.


Vi föredrar att odla bovete för skottproduktion i tråg med lite jord och klippa de decimeterlånga skotten, likt ärtskott. Förutom att vara goda är de fulla av nyttigheter. Bl.a. essentiella aminosyror, mineraler och vitaminer, proteiner och fiber.

Vid kraftigt överdriven konsumtion av Bovete kan man påverkas av ämnet fagopyrin, som finns i skalets färgämne. Det kan påverka slemhinnorna i ögat och i sällsynta fall orsaka allergiska reaktioner. 

 

SÅDD: Strö fröna över någon cm jord på ett fat eller i ett tråg året runt. Täck med 2 cm jord och vattna försiktigt. Så fort fröna grott behöver de så mycket ljus som möjligt. Efter en vecka tio dagar är de färdiga att skördas.

Bovetet du hittar hos oss kommer från Wermlands Bovete som i många år har odlat eget utsäde till sorten på sin gård utanför Molkom i Värmland.


En portion innehåller cirka 85 g frö. Enhet Pris Antal
Portion35kr
250g85kr
500g150kr

« Tillbaka
Artikelnummer:SP67

Latinskt namn:Fagopyrum esculentum

Botanisk familj:Slideväxter - Polygonaceae

Ekologiskt:Ja

Utvecklingstid, dagar:7-10 dagar

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Ja