Information
Artikelnummer: | 9050 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum var. macrocarpon |
Botanisk familj: | Ärtväxter - Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 65 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Juni–juli |
Sådjup: | 3-4 cm |
Grotid: | 7-10 dagar |
Plantavstånd: | 5-8 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 100-120 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli–frost |
Frö/g: | 2-4 frön |
Övrigt: | Sås i varm jord |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Socker- och spritärter sås så fort jorden reder sig, medan märg- och brytärterna vill ha en jordtemperatur på minst 8-10°C för att inte ruttna. Alla kan sås i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.Avstånd
Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.Skörd
Brytärten får gärna bli tjock och saftig med nästan fullt utvecklade frön.Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.
Frö
1g är 5 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.En portion innehåller ca. 50 frön och sår cirka 2,5-4 meter.