Rankspenat, ekofrö

Hablitzia thamnoides

Rankspenaten tillhör samma familj som spenat och mangold, Amarantväxterna, tidigare Målleväxterna, men är till skillnad från dem flerårig och klängande. Den växer vild i Kaukasus och kom till Sverige på 1800-talet och används både till mat och som prydnadsväxt.
Den trivs bäst i en fukthållande och näringsrik jord i sol eller halvskugga, där den kan bli både 3 och 4 meter hög om den inte beskärs.
Rankspenaten är en tacksam och lättodlad perenn som är härdig i större delen av landet och som snällt, tidigt på våren, ger ett överflöd av spenatlika blad och toppskott till soppor, grytor, fräs etc. Så snart sommaren kommer på allvar, förlorar den sin fräschhet och börjar blomma med små grönvita blommor.
SÅDD: De små, blänkande svarta fröna är ibland tröga att gro. Helst ska de sås ytligt på hösten. Men även en mycket tidig sådd utomhus på våren eller stratifiering (köldbehandling) i kylen några veckor, kan lyckas. Den lilla plantan växer sakta det första året. Men ha tålamod. Redan nästa år är den en planta som kan täcka flera kvadratmeter och måste ha något att klättra på. Det går också att föröka den med försiktig delning av rotskott.
1 g är ca. 500 frön och en portion innehåller ca. 50 frön.

Enhet Pris Antal
Portion35kr

« Tillbaka
Artikelnummer:6900

Latinskt namn:Hablitzia thamnoides

Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae

Ekologiskt:Ja

Årighet:Flerårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Planthöjd:3-4 meter