Solberga

Vicia faba

Den gamla, traditionella bondbönan från Solberga socken i Bohuslän, där den odlats i flera hundra år och varit en mycket viktig stapelföda. De är odlade av Lars och Lennart Eliasson på Ödsmåls Västergård i Solberga.
Bönan är något mindre än de vi är vana vid idag, men enligt tidningen Trädgården från 1916 lovprisas den bohusländska bondbönan då "dessa i smak vida överträffa de i trädgårdarna allmänt odlade bondbönorna".
Bönorna är odlade helt utan kemiska gödsel- och bekämpningsmedel. Men eftersom odlingen inte är ekologiskt certifierad, får vi inte stämpla ekofrö på påsarna.
Plantan blir ca. 1 meter hög, blommar med vita blommor med svart fläck och varje balja innehåller 4-5 frön. De kan ätas som färska, lätt kokta, nötsmakande delikatesser under sommaren, men oftast får de mogna på plantan. De då svarta baljorna torkas och spritas för vinterfövaring. Bönorna är ljust bruna.
Det är Programmet för Odlad Mångfald, POM, som bidragit till att Bondbönan Solberga åter finns i handeln.
En portion innehåller ca. 25 frön.

Tyvärr är alla enheter för denna produkt slut.

« Tillbaka
Artikelnummer:8960

Latinskt namn:Vicia faba

Botanisk familj:Fabaceae - Ärtfamiljen

Ekologiskt:Ja

Utvecklingstid, dagar:80

Årighet:Ettårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Höjd:1 meter