Valeriana - Vänderot, ekofrö

Valeriana officinalis

Valeriana officinalis. Tillhör familjen Valerianaceae och är känd sedan länge över stora delar av världen för sin förmåga att "™vända"™ sjukdomar.
Flerårig, härdig, 40-100 cm hög planta med ljusa, rödlätta blommor samlade i kvastar. Den trivs bäst i en näringsrik, fuktighetshållande jord i sol eller halvskugga, men anpassar sig ödmjukt även till mindre idealiska omständigheter. Så fröna ytligt i april-maj eller dela roten på våren eller hösten och plantera på 40 cm avstånd, för att föröka den.
Vänderot är mycket mineralrik och har gynnsam inverkan på allt levande i sin omgivning och för oss också som medicinalväxt och föda. Bladen är utmärkta i komposten där de stimulerar både mikro- och makroliv. Men det är framför allt den svagt illaluktande roten som används av oss. Gräv upp den på senhösten det andra året, skiva och torka den för kommande medicinska behov. Har framför allt väldokumenterat lugnande egenskaper. Den går också att äta i soppor och grytor.
1 g innehåller ca. 1500 frön. En portion räcker till minst 50 plantor. En portion innehåller ca. 200 frön.

Enhet Pris Antal
Portion35kr

« Tillbaka
Artikelnummer:K625

Latinskt namn:Valeriana officinalis

Botanisk familj:Vänderotsväxter - Valerianaceae

Ekologiskt:Ja

Årighet:Flerårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Planthöjd:40-100 cm.