Stevia, Sötflockel, ekofrö

Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana heter Sötflockel på svenska och är verkligen söt. Det är ämnet Steviosid, som är 300 gånger sötare än vanligt socker som gör Stevian till ett uppskattat sötningsmedel över nästan hela världen. Det används i t.ex. godis, läsk, yoghurt, juice, bakverk och i åtskilliga hälsopreparat. I Japan, där Aspartam är förbjudet, är Steviosid-sötning mycket vanlig. I EU och USA har den dock, framtill i år 2012, varit förbjuden som tillsats i livsmedel, pga. att dokumentationen anses otillräcklig. Enligt kritiker är det för att skydda den mäktiga Aspartam- och sockerersättningsindustrin.
Stevia kommer ursprungligen från Sydamerika och måste förkultiveras och planteras ut när jorden blivit uppvärmd här hos oss. Gillar inte temperaturer under 10 C. Plantan blir kring 50 cm hög och ger massor av söta sågtandade blad som kan användas färska, torkade, pulveriserade eller koncentrerad i flytande eller fast form. Den kan övervintra som krukväxt inomhus och ge sticklingar till våren.
Steviosid är rena hälsoämnet. Det höjer inte blodsockerhalten, utan tvärtom stabiliserar den. Det innehåller inga kalorier och skapar inget beroende och dessutom motverkar det plack och tandröta.
En halv tesked pulveriserade Steviablad motsvarar 2 dl vitt socker. Det finns recept på internet. 1 g innehåller ca. 2700 frön. En portion innehåller ca. 10 frön.

LÄGRE GROBARHET ÄN NORMALT SÄSONG 2017.
Tyvärr har vi upptäckt att Steviafröerna från 2017 års fröparti snabbt verkar ha tappat sin grobarhet. Om du blivit besviken på 2017 års sådd av Stevia kan du få en gratispåse när du gör en ny beställning säsong 2018. Lägg då inte påsen du vill få gratis i din kundkorg utan skriv i meddelanderutan vad du önskar för ersättningspåse så skickar vi med den tillsammans med din beställning. 
Kommer du inte göra någon beställning säsong 2018 ber vi dig kontakta oss för annan kompensation.

Med vänliga hälsningar /Runåbergs 

Enhet Pris Antal
Portion35kr

« Tillbaka
Artikelnummer:K543

Latinskt namn:Stevia rebaudiana

Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae

Ekologiskt:Ja

Årighet:Flerårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Planthöjd:50 cm.