SQUASH och PUMPA

     Cucurbita pepo, C. moschata, C. maxima
Squash och pumpa, som båda tillhör gurkfamiljen Cucurbitaceae, är ettåriga slingerväxter från Mellanamerika. Deras ursprung är höljt i dunkel och någon vildväxande släkting som kan vara förfader har inte hittats. Dessutom har de olika arterna och sorterna utvecklats till synes oberoende av varann i olika områden och kulturer.
Den tidigaste squashen var liten och bitter och det var troligen bara de protein- och mineralrika fröna som användes. Men redan för 9000 år sedan odlades squash och pumpa som påminner om de vi har idag. De har alltsedan dess haft stor betydelse som basföda hos indianerna i syd-, mellan- och nordamerika. Tillsammans med bönor och majs.
Då européerna kom till Amerika, förvånades de över den mängd och den mångfald som squashen fanns i. Från små, söta och saftiga till hårda, torra bjässar som bakades hela i glöden.
I Europa mottogs den amerikanska squashen med svalt intresse. Den "™pumpa"™ som alltsedan Babylons hängande trädgårdar, via Romarriket, odlades i Europa under Medeltiden, var med all säkerhet av släktet Lagenaria (kalebass).
Det var inte förrän på 1800-talet som squashen fick status som värdig mänskoföda. Med ett undantag. Italienarna, som fastnade för de snabbväxande och milda squashvarianterna, hade för 300 år sedan fått fram sin Zucchini. Men det var via USA, som den i större omfattning kom till det övriga Europa kring förra sekelskiftet. Tillsammans med ett stort antal andra sorter, både för sommar- och vinterbruk.
Men ett stort frågetecken i squashens historia är deras väl dokumenterade odling och användning i östra Asien, långt före vår tideräknings början. Hur kom de dit ? Varifrån ? Eller började de odlas där?

Squash och pumpa är lättodlade, men vill ha en varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Gödsla med kompost och väl brunnen naturgödsel och odla den på en vindskyddad, solig plats. Täck gärna jorden med växtavfall när den blivit varm, för att hålla den fuktig och frukterna rena. Skydda om det är risk för frost. Se också under Odla gurkväxter för mera odlingsråd.
Squash gillar speciellt att växa nära krasse och gurkört, förutom de växter alla gurkväxter föredrar.
Vid fröodling kan C. pepo (sommarsquash och pumpa) korsa sig med C. mixta och C. moschata (vintersquash för varmare klimat). C. maxima (vår vanliga vintersquash) kan också blanda sig med C. moschata, men inte med C. pepo.


Sommarsquash

     Cucurbita pepo
Sommarsquash är en tidig, buskliknande planta, som producerar mängder av ny frukt så länge de skördas. Några enstaka sorter med slingrande rankor finns också. Se i sortbeskrivningarna.
Den går dåligt att lagra, högst några veckor i svalen. Storväxta höstexemplar med hårt skal kan klara några månader i ett torrt och svalt (7-16°C) utrymme.
De små frukter som ruttnar från spetsen har inte blivit befruktade. Det brukar inte behövas, men är vädret dåligt och insekterna få under blomningen, kan man hjälpa till genom att överföra pollen från han- till honblomma. Se under Odla gurkväxter.

SÅDD: Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

AVSTÅND: Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

SKÖRD: Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc. etc. Leta recept i vårt recepthäfte och på internet.

FRÖ: 1g är 7-10 frön. En portion på ca.1 g ger minst 5 bra plantor vid förkultivering. För plantor till 100 sträckmeter behövs ca. 40g och vid direktsådd 50-70g.

Fröodling Sommarsquash, Pumpa, C. pepo
Dark Fog, ekofrö
Är en utmärkt, långsmal, mörkgrön zucchini. Frukten är skinande blank och har lite ljusare prickar i det mörka. Dark Fog är en selektion av gamla pålitliga Black Beauty och skördas både som ung courge...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Costata Romanesco, ekofrö
Tydligt markerade ljusa åsar över en blekgrön botten och ett mycket gott kött utmärker denna gamla italienska zucchini. Den buskiga plantan har ett kraftigt bladverk och ger en fin skörd av stora, mat...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Cocozelle, ekofrö
Tilltalande och lättodlad italiensk busksquash med långa, slanka, svagt åsade, cylindriska frukter. Skalet är ljusgrönt med mörkgröna ränder. Köttet är ljust och fast med fin zucchinismak. Cocozelle ä...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Tondo Chiaro di Nizza, ekofrö
Ger klotrunda frukter med mycket rik smak. Perfekta för ungsbakning med fyllning i. Skalet, som är ganska tunt, är grönt med ljusa prickar. Frukterna bör skördas när de är 10-15 cm för ugnsbakning ell...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Striato d´Italia, ekofrö
’Italienska ränder’ är ett bra namn på denna perfekt långsmala, cylindriska, mörk- och ljusgrönrandiga zucchini. I italien skördas den ofta mycket ung med blomman kvar eller innan frukten nått en diam...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Lemon Squash, ekofrö
Ej i lager
En ovanlig och mycket tilltalande klotrund, citrongul busksquash med ett delikat kött. Plantan växer kompakt och ger ny frukt så länge den skördas. Men vänta inte med skörden. Frukten är som godast in...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Custard White, ekofrö
Ett vitt flygande tefat med vågad kant. S.k. Patty Pan frukt, med ett slätt, gräddvitt mycket gott kött. Frukterna är godast vid 5 -10 cm i diameter. Råa eller grillade har de en smak som påminner om ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Lebanese White Bush, ekofrö
Ej i lager
En typisk sommarsquash från Mellanöstern, s.k. Cousa-squash, med en fantastisk smak. Denna gamla typ av squash växer som en kraftig buske och ger upp till 15 frukter per planta om den skördas ofta. Fr...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Saffron, ekofrö
Är en mycket snabb, öppet pollinerad gul sommarsquash med ett slätt skal. Den är av samma typ som den gamla trotjänaren Yellow Crookneck, men rak i formen och utan knottror och med nästan...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Gold Rush, ekofrö
Välkänd 'golden zucchini' med mycket enhetliga, guldgula frukter. De blanka, cylindriska frukterna har ett grönt skaft och ett fast, ljusgult kött. Gold rush är en lättodlad och lättskördad fin busksq...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Golden Zucchini, ekofrö
Ej i lager
Vår gula zucchinifavorit. En av de få normalt pollinerade gula sorter som finns kvar. Den buskiga plantan ger jämna, blankt guldgula frukter med gult skaft. Köttet är, som på de flesta gula sorter, nå...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Early Prolific Straightneck, ekofrö
Early Prolific Straightneck har raka, varmt gula och svagt knottriga frukter på kompakta plantor. Smaken är rikare och smörigare än vanlig grön zucchini, men frukten är något sen...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Yellow Crookneck, ekofrö
Katten bland hermelinerna. En annorlunda, lite senare busksquash med mörkt gula, knottriga frukter, formade som käglor med böjd hals. Köttet är fast och 'smörigt' gott med en smak i en klass för sig....

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Tromboncino, ekofrö
Den lilla trombonen är en ovanlig gammal italiensk squash. De släta, limegröna frukterna blir långa, 5-6 cm tjocka och är uppsvällda vid blomändan där alla frön är samlade. Skördas helst vid 30 cm län...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: