Persilja

     Petroselinum crispum/latifolium
Persilja är en tvåårig flockblomma som härstammar från Medelhavsområdet, där den odlades redan under forntiden.
Det finns två typer av bladpersilja. Den vanliga krusbladiga (crispum) och den smakrikare slätbladiga (latifolium). De är båda mycket rika på vitaminer och järn.
Persiljan är en förnöjsam växt, som kan odlas på de flesta jordar med ett hyfsat kalkinnehåll. Den klarar sig på näringsfattiga jordar, men ger betydligt större skörd om den gödslas.
Den trivs i närheten av tomater, potatis, jordärtskocka och sparris, men inte lavendel.

SÅDD: Så tidigt, ca. 1 cm djupt. Fröna gror mycket långsamt, i synnerhet i kall jord. (Enligt gammal folktro skulle persiljan sju gånger till helvetet innan den grodde.) För att påskynda groningen, kan man lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Torka av dem och så. Också vattning i såraden underlättar groningen.
Så vid midsommar för att få speciell övervintringspersilja som ger en mycket fin, tidig skörd fram till försommaren. Därefter går de övervintrade plantorna i blom och smaken försämras. Eller så riktigt sent på hösten för en extra tidig groning på våren.

AVSTÅND: Gallra till 5-10 cm om ni vill ha riktigt kraftiga plantor. Vid gles sådd kan man annars utesluta gallringen. Radavstånd 20-45 cm.

SKÖRD: Plocka bladen efterhand, långt in på senhösten. Täckta, övervintrande plantor ger en tidig vårskörd. Persilja är godast färsk, men den kan också torkas eller frysas med hyggligt resultat, speciellt den slätbladiga.

FRÖ: 1g är 600-800 frön. En portion sår 5-8 meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 15g. För att så 1000 m2 åtgår 2-300g.

Fröodling Persilja
Grüne Perle, ekofrö
Har stora, fint mosskrusiga och mycket mörkt gröna blad på långa, styva stjälkar, vilket gör den lätt att skörda och utmärkt att knippa. Grüne Perle är en vacker och vinterhärdig persilja av bästa kva...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Extra mosskrusig, ekofrö
Intensivt grön persilja med de krusigaste bladen. Den står länge på hösten utan att förlora sin färg och friskhet. Extra mosskrusig är en gammal pålitlig sort som ger bra, är vacker och lättskördad. O...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Slätbladig, Plain Leaved 2, ekofrö
Är en ursprunglig italiensk persilja med ganska stora, släta och mörkt gröna, glänsande blad. Plantan är stor, ca. 30 cm hög, smakar mer persilja och är den bästa att frysa in. En portion innehåller c...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Gigante di Napoli, ekofrö
Den verkliga giganten bland persiljorna. Den buskiga och kraftiga plantan kan bli ända upp till 50-60 cm hög. De stora, släta, mörkgröna bladen har långa, tjocka stjälkar som kan användas likt bladsel...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: