Basilika
Ocimum basilicumTillhör den kransblommiga familjen, Lamiaceae, och anses härstamma från Indien. Den förekommer nu i många varianter över en stor del av världen, alla lika känsliga för kallt och dåligt väder. Men på en solig och skyddad plats med lätt jord på friland eller i en kruka, växer basilikan snabbt och kan skördas tills kylan sätter stopp. Den tål ingen frost alls.
Används helst färsk, men torkad duger hjälpligt. Färska blad kan också läggas i olja eller vinäger. Eller frysas in som pesto.
SÅDD: Så mycket ytligt inomhus 6 veckor innan utplantering på 25 cm avstånd när frostrisken är över och jorden blivit varm.
FRÖ: 1g är ca. 700 frön. En portion ger 150 plantor
(Ocimum basilicum var. citriodora). En citrondoftande variant av basilika med något...
Mer info →Småväxt form av vanlig basilika med små blad och en ännu kraftfullare smak. Den ger...
Mer info →Vanlig storbladig basilika. Har stora, saftiga, gröna, lite buckliga blad med en stark,...
Mer info →Odlas ofta i krukor och urnor eller som kant- och rabattväxt i Grekland. Plantorna är...
Mer info →Ocimum tenuiflorum (syn. O. sanctum). Den heliga basilika som odlas runt de Buddistiska...
Mer info →Basilika från Mexico med en förvånande äkta kaneldoft. Utmärkt i örttéer och olika...
Mer info →(O. americanum). En ovanlig basilika från Amerika med en distinkt, kryddig limearom. Den...
Mer info →Mörkt violetta, lite buckliga blad med en bronsaktig ton. Plantan är stadig, ca. 40 cm...
Mer info →Mycket dekorativ och rubust Thai-basilika med en mild och söt smak med en antydan av...
Mer info →