Salladslök

     Allium fistulosum och A. cepa
Salladslöken kommer från Mongoliet och det inre av Sibirien och är minst lika vanlig i hela Asien som gul lök är hos oss. Den bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon rund, uppsvälld lök vid roten. Bladen, som också ätes, är mörkgröna, rörformade och mellan 15- 75 cm långa, oftast 30-40 cm. Smaken på dessa lättodlade lökar är utsökt och påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gullök. I Wales kallas den "™fattigmans sparris"™ och är så mild på våren att alla kan äta den rå. Senare under sommaren smakar den mer.
Salladslöken vill ha samma förhållanden som purjo och är mycket köldtålig. Några sorter är perenna i hela landet. De delar sig och ger varje år nya lökar. Man förökar flerårig salladslök som gräslök, genom delning av rotklumpen. Men man bör för friskhetens skull, fröföröka den efter några år.
Salladslöken är frisk och angrips mycket sällan av insekter. Den växer gärna nära morot, kålväxter, rödbetor och sallat, men ogillar bönor och ärter. Se också under gullök och purjo för råd.

SÅDD: Så fröna 1 cm djupt, inomhus eller i drivbänk, ensamma eller i grupp, i mars - april om du vill ha stora och tidiga plantor. Klipp bladen till 6 cm under förkultiveringen. Plantorna blir stadigare då. Plantera ut dem när frostrisken är över.
Vid direktsådd på friland, som är vanligast, sås fröna i omgångar från det att jorden reder sig fram till mitten av juli. Det går också att så på hösten, i september och låta småplantorna övervintra för att få en tidig skörd året därpå. Vätan är största hotet.

AVSTÅND: Håll ca. 2 cm mellan plantorna vid radsådd och 20-40 cm mellan raderna. Är de sådda i grupper, bör det vara 15-20 cm mellan dem. Håll noga efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att få bort de tidiga ogräsen.

SKÖRD: Salladslöken, som är ganska okänslig för frost, skördas långt in på senhösten och är bland det första att skörda på våren. Hela löken dras försiktigt upp så snart den nått ätbar storlek.
De tidigast sådda och utplanterade lökarna blir nästan lika tjocka som purjo och kan förvaras på samma sätt. Men de håller sig bäst om de får stå kvar i jorden och det är bara på vintern, då de fryser fast, som man inte kan njuta dessa delikatesser.

FRÖ: 1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker till att några meter på friland. Beräkna 20-30g för att så 100 sträckmeter.
White Lisbon, ekofrö
Välkänd, mild och snabb salladslök för friland, växthus och bänk. Den har ganska långa, silvervita stjälkar med klargröna blad och håller sig länge efter skörd. White Lisbon (A. cepa), bildar en liten...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Parade, ekofrö
En modern variant av gamla Lisbon med mycket stadiga upprättväxande mörkgröna blad och långa vita stjälkar. Parade tål kyla bättre. Vissa partier är färgade med en giftfri silvrig färg för att förenkl...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Ishikura Long, ekofrö
Har länge varit en av de ledande salladslökarna i handeln. Den har kraftiga, upprättväxande blågröna blad och en lång, stadig vit stjälk utan lökbildning. Halsen kan bli mycket lång (40-50 cm), specie...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Idunn, ekofrö
Ej i lager
En norsk, fullt vinterhärdig salladslök/piplök från Vestfold. Där har den odlats länge både som ettårig, tvåårig och flerårig. Övervintrande plantor delar sig likt gräslök och skjuter nya stjälkar eft...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: