Purjolök

     Allium porrum
Purjolöken anses ha utvecklats ur vildpurjon Kajpar (Allium ampeloprasum), som växer vild kring Medelhavet, men också på Öland och Gotland. Den odlades långt innan romartiden, men det var romarna som spred den över stora delar av Europa. Kejsar Nero, som var tokig också i purjolök, åt så stora mängder för att försköna sin sångröst, att han kallades "™Porrophagus"™ - purjoätaren.
Purjon har ett stort näringsbehov, i synnerhet av kväve och kalium och vill ha en djup, mullrik och vattenhållande jord. Styv lerjord är mindre lämp-lig, därför att rötterna går djupt ner i marken. Läget för purjon ska helst vara varmt och soligt och jorden bör ha ett relativt högt pH-värde. Ovanligt nog trivs den om den får växa i samma jord flera år i rad, så länge inga jordbundna sjukdomar eller lökflugan och malen drabbar den.
Purjolöken besväras sällan av insekter och trivs i närheten av morot, selleri, lök och gurkväxter. Men avskyr, som all lök, både ärter och bönor. Läs vidare under gullök om angrepp och bekämpning.

SÅDD: Purjolök sås i februari - april inomhus eller i drivbänk i varm (20-25°C) jord. För att påskynda groningen kan fröna blötläggas i ljummet vatten ett dygn innan sådd. Torka av dem och så ca. 1 cm djupt och glest. Står plantorna för tätt blir de långa och gängliga. Purjon blir också kraftigare om bladen, under de första 4-6 veckorna, klippes till en höjd på ca. 6 cm.
Under förkultiveringen ska plantorna stå ljust, luftigt och ganska svalt. Dras purjon upp inomhus måste man avhärda den successivt någon vecka innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över och jorden blivit lite uppvärmd. Blir temperaturchocken stor ökar risken för stocklöpning. Endast i sydligaste delen av landet kan man så purjo direkt på friland så tidigt som möjligt.

AVSTÅND: Under skolningen hålls några cm. avstånd. På friland 10-20 cm. mellan plantorna och 45-60 cm. mellan raderna. Purjon planteras djupt, i individuella hål eller i en ränna och kupas med jord, hö eller liknande några gånger under säsongen. Det stimulerar tillväxtpunkten att flytta sig uppåt och ger en längre vit hals.

SKÖRD: Många purjosorter är fullt vinterhärdiga och kan stå ute hela vintern. Men de fryser fast om man inte täcker jorden med ett tjockt lager hö eller halm. Kylan är dock inte det största hotet mot att klara vintern, utan det är vätan.
Skörda övervintrad purjo innan den börjar växa nästa vår. Den får snart en oätlig blomstock.
Oftast skördar man purjolöken på senhösten och jordslår den i växthuset, en täckt drivbänk eller ställer den tätt i en låda med jord, sand eller torv i en kall och lagom fuktig källare. Den klarar sig så här till långt fram på våren. Det går också att frysa in purjon utan förvällning, men den förlorar mycket på det. Då är det bättre att torka den i bitar på ett luftigt och varmt (under 50°C) ställe.

FRÖ: 1g innehåller 300-400 frön. En portion ger 75-100 plantor och räcker till ca. 4 meter vid direktsådd. Till 1000 plant behövs ca.7g och till 100 sträckmeter 10-20g.
Lancia, ekofrö
Lååånga, vita, fasta halsar utmärker denna snabbväxande purjo för sensommar och höstskörd. Endast en svag antydan till lökbildning vid basen stör den annars perfekta halsens utseende. Bladverket är st...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Axima, ekofrö
Kraftigväxande purjo med med långa, vita, täta stjälkar och upprättväxande mörkgröna blad. Den mycket liten tendens till uppsvälld lökbildning vid basen och är därför lätt att putsa. Axima är medeltid...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hannibal, ekofrö
Kraftigväxande tysk purjo med 20-22 cm lång, tjock hals utan någon tendens till lökbildning. Bladverket är mörkgrönt och något utbrett. Det höga torrsubstansinnehållet ökar vinterhärdigheten och håll...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Lungo d'Inverno, ekofrö
Kraftig italiensk vinterpurjo med ett grönt utbrett bladverk. Halsen är tjock och helt vit med liten tendens till lökbildning. Den blir medellång, 15-20 cm, beroende på uppkupning. Inverno, som introd...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Blue Green Winter, ekofrö
Är en riktigt tålig vinterpurjo med ett ganska upprättväxande, blå-grönt bladverk. Halsen är tjock, medellång och helt utan lökbildning vid roten. Blue Green Winter är en modern sort med s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

St. Victor, ekofrö
Ej i lager
Den vackraste purjon och därtill en av de tåligaste. Det är en utveckling av den mycket gamla franska Bleu Solaise. Kort, kraftig och med ett stort bladverk som får en allt tydligare violett färg med ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: