Frakt från 15 kr

Daikon

     Raphanus sativus var. longipinnatus
Denna snabbväxande, vita rättika är mycket vanlig i framför allt Kina och Japan, där den odlats i minst femtusen år. Den antas ha samma ursprung som vår europeiska rättika, men har utvecklats i en helt annan riktning. Mer än 25% av Japans grönsaksskörd upptas av daikon.
De kinesiska varianterna är traditionellt oftast trubbiga, medan de gamla japanska är spetsiga. Numera finns det ett flertal mellanvarianter.
Daikonrättikan, som föredrar en djup jord, blir 25-50 cm lång och 4-7 cm i diameter. Den är mycket spröd och saftig och används i hundratals asiatiska rätter. Rå i sallader och på bröd. Kokt och ångad. Stekt och friterad. Inlagd på många olika sätt. Torkad i bitar och stavar och som kronan på verket, skulpterad till festmåltider. Sent skördade rättikor går dessutom bra att lagra i källare under vintern.
Den enda nackdelen med denna lättodlade grönsak är att de flesta sorter går i blom på sommaren om de sås på våren. Men trots det är roten ätbar en tid efter det att blomstocken börjat växa. Den bästa skörden får man vid sådd i juli. Man slipper då också en hel del av skadegörarna.\"\"
Se vidare under rädisa för råd om odling.

SÅDD: Sådjup 1-2 cm. Moderna blomningströga hybridsorter kan sås tidigt på våren. De normala, frökonstanta standardsorterna från mitten av juli p.g.a. viljan att gå i blom under vår ljusa sommar, till binas förtjusning. Rötter som gått i blom efter en för tidig sådd är inte förlorade. Tvärtom. Fröbaljorna som bildas är tjocka och knubbiga och mycket kryddigt goda. Färska eller tillagade. Rötter för lagring sås i mitten av juli.

AVSTÅND: Gallra till 15-20 cm och håll ett radavstånd på 35-50 cm.

SKÖRD: Skörda så snart de nått ätbar storlek. Rötter som ska lagras skördas sent på hösten och behandlas som morötter. Daikon tål en del frost, men måste tina upp ordentligt innan skörd.

FRÖ: 1g innehåller 50-80 frön. En portion sår flera meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 20g och för 1000 m2 behövs 500-800g.

Fröodling Daikon

Misato Rose, ekofrö

Minowase, ekofrö