Savoykål

     Brassica oleracea var. sabauda
Savoykålen påminner om höstvitkål, men har mörkgröna ytterblad som är mer eller mindre buckliga och krusiga. Det inre är gult och i jämförelse med vitkål både mjällare och mildare. Trots det verkar inte kålfjärilen gilla den lika mycket som vitkål.
Savoykålen odlas på samma sätt som vitkål, förutom att plantavstånd och gödsling kan vara något mindre än till de storväxta vitkålsorterna.
Den växer bra i hela landet och borde odlas betydligt mer. Se under Odla kålväxter och vitkål för mer odlingsråd och frö.

SKÖRD: Savoykålen tål kyla mycket bra utan att ta någon skada. Den kan t.o.m. övervintra under snön. Men huvudet måste tina upp fullständigt innan skörd för förvaring. Hängande upp och ner med roten kvar i en jordkällare, håller sig savoykålen en bit in på våren. Lätt kokt med smör och persilja är savoykålen mycket delikat.
Vorbote, ekofrö
Otroligt snabbväxande för att vara en savojkål. Och därtill mycket tålig mot kyla, både på våren efter utplantering och på hösten. Huvudet är mörkgrönt med ett gult inre och väger kring ett kilo. Det ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Vertus 2, ekofrö
Kungen av Vertus. Är en snabbväxande fransk savoykål med stor anpassningsförmåga. De djupt blågröna, buckliga ytterbladen döljer ett milt och sött inre. Huvudet, som är lite plattrunt, väger omkring 1...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: