Frakt från 15 kr

Brysselkål

     Brassica oleracea var. gemmifera
Brysselkålen är den yngsta varianten av kålväxterna. Den uppkom troligen i Belgien på mitten av 1300-talet. Vissa historiker hävdar dock att redan romarna odlade brysselkål och åt den med förvissningen att den stärkte de mentala krafterna.
Brysselkålen skiljer sig rätt mycket till utseendet från de övriga kålslagen. Den har en stam som varierar i längd från några cm till över 1 meter. Vid bladfästena på stammen bildas huvuden (rosor) som påminner om små vitkålshuvuden.
Den kan odlas på många olika jordar, men blir mindre bra på riktigt styva leror och lätta, magra jordar. Den har inte något stort näringsbehov, men behöver en jämn tillgång på balanserad näring under lång tid. Vid alltför kraftig kvävegödsling blir rosorna lätt små eller lösa och känsligheten för kyla ökar. Läs mera under Odla kålväxter.
\"\"
SÅDD: Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.

AVSTÅND: Håll 45-60 cm mellan plantorna och upp till 70 cm mellan raderna. Stora avstånd ger kraftigare plantor, större huvuden och tidigare skörd.

SKÖRD: Brysselkålen är härdig och smaken blir bättre efter några ordentliga frostnätter. Den kan stå ute hela vintern. Även i norra Sverige, där snön skyddar mot alltför sträng kyla.
Vill man skörda alla rosor samtidigt, toppar man plantan när de nedersta rosorna är 1,5 cm i diameter. Utvecklingen blir då jämnare och tidigare, men vinterhärdigheten sämre utan skyddet av toppen. Topparna är, lätt kokta, en verklig delikatess.
Skördas brysselkålen i omgångar, bryt då av bladen efterhand som ni skördar. Det främjar utvecklingen av de huvud som finns kvar.
Brysselkålen har begränsad hållbarhet. Infrysning är ett sätt att förvara dem. Man kan också hänga upp hela plantor i en fuktig och sval källare med rötterna uppåt. Då håller de sig i flera veckor.

FRÖ: 1g är 200-300 frön. En portion ger 50-100 plantor för utplantering. 8g ger ca. 1000 plant.

Fröodling Brysselkål

Idemar, ekofrö

Rubine, ekofrö

Groninger, ekofrö