Kronärtskocka

     Cynara scolymus
Kronärtskockan tillhör den korgblommiga familjen och har sitt vilda ursprung i Sydeuropa och har selekterats i många hundra år. Den är egentligen flerårig, men odlas oftast som ettårig hos oss. Det är bara i de södra delarna av landet som den har en chans att övervintra, skyddad mot stark kyla av ett tjockt täckmaterial.
Kronärtskocka odlas för sina outslagna blommor. Växten är imponerande och vacker med sina stora silvergröna blad och sina kraftiga blomstjälkar som lätt blir mer än meterhöga. Oskördade utslagna blommor används torkade i blomsterarrangemang.
Den vill ha en välgödslad, väldränerad djup jord och får inte torka ut.

SÅDD: Kronärtskockan behöver en ganska lång säsong och får därför förkultiveras. Så inomhus eller i bänk, 1-2 cm djupt, 6-8 veckor innan utplanteringen då jorden blivit lite uppvärmd. Den växer snabbt och tål några graders frost på hösten.

AVSTÅND: Minst 60 cm till närmsta granne.

SKÖRD: Blomknopparna skördas efterhand strax innan de öppnar sig och kokes i lättsaltat vatten i 20 min. De tål lite lätt nattfrost på hösten.

FRÖ: 1g innehåller 25-35 frön. En portion räcker till 10-20 plantor.

Fröodling Kronärtskocka
Imperial Star, ekofrö
Ej i lager


» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Green Globe, ekofrö
Ej i lager


» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: