Vinter-, fältsallat eller mâche

     Valerianella locusta
Vinter- eller fältsallat eller mâche (vårsallat i Danmark) är en förädlad bladväxt i Vänderotfamiljen, Valerianaceae, och har använts mycket länge i Europa och USA. Den bildar en låg rosett av blanka, gröna blad och skördas året runt i mildare klimat. Här odlas den ute under säsongen och i växthus under vintern.
Fältsallaten är mycket tålig, C-vitaminrik och lättodlad. Klarar åtskilliga frostperioder under senhöst och tidig vår. Den har dessutom en fin arom helt i en klass för sig själv.

SÅDD: Så ca. 1 cm djupt. Tidigt under glas och sedan på friland fram till sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under glas bredsår man ofta fältsallat. Ca. 3g/m2

AVSTÅND: 10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.

SKÖRD: Knip av hela rosetten vid jordytan så snart den blivit stor nog att äta och till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.

FRÖ: 1g är 600-700 frön. En portion på 1,5 g sår 4-5 meter. Till 100 meter behövs ca. 20g.

Fröodling Vintersallat
Baron, ekofrö
Ny, modern utveckling av tyska Hild som länge bedrivit förädling av vintersallat/mâche. Ständigt nya sorter kommer ut på marknaden. Vi har fastnat för Baron för att den är så s...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Large Leaved d'Orlanda, ekofrö
Ej i lager
En gammal (1863) vacker favorit bland salladsälskare. Den är en mörkgrön, kompakt rosett med relativt stora (5-10 cm), avlångt skedformade blad. Smaken är mild med en arom av "citronblomma". En portio...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Vit, ekofrö
Är en av de mest odlade sorterna idag. Den är snabbväxande, köldtålig  och kan sås året runt. De ovala bladen är skinande mörkgröna, ganska långstjälkade och har en mild, lite mintaktig arom. Vit...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: