Cossallat

     Lactuca sativa var. longifolia
Cossallat har fått flera namn i Sverige. Den kallas både Roman- eller Romersk sallat och Bindsallat. Cossallat är det ursprungliga namnet, och används i stort sätt över hela världen. Namnet kommer från den grekiska ön Kos, där den här sallatstypen odlades redan under antiken. Det är den mest odlade sallatsvarianten, globalt sett. Och dessutom den godaste, enligt många.
Cossallat är lättodlad, frisk och förnöjsam och ger ett högbyggt huvud. De upprättväxande bladen är avlånga med en kraftig och spröd mittnerv.
Läs mer om odling och historia under Bataviasallat / Sallat.
Little Gem, ekofrö
En av de absolut godaste sallaterna, tycker vi. Huvudet är litet, ca. 15 cm högt men ändå relativt tjockt. Ytterbladen har en kraftig ljusgrön färg, är svagt buckliga och omsluter ett mycket sprött, g...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Maureen, ekofrö
Är en småväxt cossallat med det typiska högbyggda och spröda huvudet. En variant av den välkända Little Gem med samma fina smak. Huvudet är mera kompakt och de mörkgröna bladen är jämnare ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Little Leprechaun, ekofrö
’Lilla pyssling’. En av de finaste cossallaterna med ett kompakt, sprött, saftigt och sött huvud. Som namnet antyder blir den inte så stor, ca. 15-20 cm. hög. Lagom till en servering eller två.Bladen ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Freckles, ekofrö
'Fräknar' säger det mesta om utseendet på denna fina cossallat. Bladen är friskt ljusgröna översållade med vinröda fläckar. Huvudet är det typiska högbyggda coshuvudet med söta, saftiga blad som dölje...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Jericho, ekofrö
Är en ny sensation bland sallaterna med en smak som slår det mesta. Det är bara lilla Little Gem som kan mäta sig med denna söta, krispiga cossallat. Men i storlek är Jericho dess motsats. I välgödsla...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Blushed Butter Cos, ekofrö
Rodnande smörcos. Alla söker den godaste sallaten. Vi har provat många och just den här är en värdig kandidat till titeln. Många håller med. Ett korttjockt, upprättväxande coshuvud med vågiga gröna bl...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Olga, ekofrö
Stadig, kraftig, vackert lime-grön sallat som varit den bästa ’vanliga’ cossallat i våra försök. De lite buckliga bladen med kraftig ljus mittnerv döljer ett ljust gulgrönt inre. Mycket spröd, söt och...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Crisp Mint, ekofrö
Storväxt, extra spröd och söt, mild smak utan minsta tendens till beskhet i sommarhettan. Dessutom står den skördefärdig länge. Färgen är skinande mörkt grön, växtsättet något öppet upprätt och blad...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Rouge d'Hiver, ekofrö
Stilig, vinröd cossallat, med fin smak. Det klassiska, cos-huvudet är en skönhet i trädgården och på bordet. Den är köldtålig och står skördefärdig länge. Rouge d'hiver är en gammal sällsynt sort frå...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: